Službenici nisu znali čemu služi softver koji je Žalac platila milijunima iz EU fondova!

PRO Oglas

Izvori bliski Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova kazali su kako se softver, koji je u mandatu bivše ministrice Gabrijele Žalac plaćen 13 milijuna kuna, uglavnom iz sredstava europskog fonda, uopće ne koristi. I aktualna ministrica Nataša Tramišak navodno se iznenadila kada su ju istražitelji nazvali i pitali za taj skupi program, javlja Telegram.

Poslovno povezani

Žalac je u srijedu ujutro uhićena zbog sumnje da je svom prijatelju pomogla da dobije posao na javnom natječaju za izgradnju ovog informacijskog sustava u Ministarstvu. Akciju je iniciralo europsko tužiteljstvo, a osim Žalac, istragom su obuhvaćeni i Tomislav Petric, šef SAFU, agencije koja nadzire trošenje EU novca, te još dva poduzetnika – Mladen Šimunac i Marko Jukić.

Žalac sumnjiče da je osigurala da Jukić, koji je poslovno povezan s njezinim prijateljem Šimuncem, sklopi s Ministarstvom ugovor za ugradnju softvera SPUR – strateško planiranje i upravljanje razvojem. U pitanju je računalno rješenje za strateško planiranje kakvo je Šimunac imao godinama ranije i nudio ga kroz svoje usluge strateškog planiranja i modeliranja na području jugoistočne Europe za javni i privatni sektor, piše Telegram.

Zanimljivo je da je za mandata Žalac njezino Ministarstvo predložilo, a Sabor prihvatio Zakon o sustavu za strateško planiranje i upravljanje razvojem. Prema tom Zakonu, Ministarstvu je bio potreban upravo jedan “informacijski sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem”. Žalac je, sumnjaju europski istražitelji, napravila sve kako bi posao nabave osigurala za Šimunca, te s njim povezane firme.

Telegram je u srpnju 2019. otkrio da ga je dobila firma Ampelos i da je softver SPUR plaćen 13 milijuna kuna, iako je bio vrijedan oko 2,6 milijuna kuna. Vještaci su to kasnije potvrdili.

Ne znaju čemu služi

Službenici u Ministarstvu, s kojima su istražitelji razgovarali, uglavnom uopće ne znaju čemu softver služi. Sama Žalac, prema sumnjama tužiteljstva, također je znala da softver kojim raspolaže Šimunac nije gotov i da nije bio funkcionalno rješenje za Ministarstvo regionalnog razvoja. Tvrde da je prilagodila uvjete natječaja da se softver naknadno osposobi u samom Ministarstvu.

Telegram neslužbeno doznaje da su navodno u dva navrata pokušali koristiti tu famoznu platformu, no potom su zaključili da nije funkcionalna.

Telegram.hr

Facebook Comments Box

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO