Spavanje pokraj ovog uređaja može uzrokovati velike probleme

PRO Oglas

U današnjem suvremenom društvu često se čuje upozorenje na potencijalno štetne učinke na zdravlje koji proizlaze iz tehnologije.

Na primjer, plava svjetlost mobilnih telefona može poremetiti san, pa se preporučuje da se telefoni ne drže blizu kreveta. Također, često se spominje kako spavanje u blizini WiFi rutera može negativno utjecati na zdravlje i kvalitetu sna, a ove tvrdnje sada imaju znanstvenu podlogu.

Različiti uređaji poput mikrovalnih pećnica, mobitela, sušila za kosu, računala i prijenosnih računala emitiraju elektromagnetska polja (EMF), kako tvrdi časopis Healthline. Iako postoje različita stajališta o tome jesu li niskofrekventni EMF, poput onih koje proizvode WiFi usmjerivači i mobiteli, opasni, neki istraživači tvrde da dugotrajna izloženost može izazvati poremećaje sna, promjene raspoloženja, kognitivne probleme pa čak i povećati rizik od raka.

Izabela Gordan, certificirana stručnjakinja za znanost o spavanju i suosnivačica Sleep Society, ističe da radiofrekvencijski signali iz WiFi rutera mogu negativno utjecati na kvalitetu sna, potencijalno uzrokujući glavobolje ili umor. Međutim, važno je razmotriti koliko ova tvrdnja ima utemeljenja.

Veza između WiFi rutera i melatonina, hormona sna, također je spomenuta. Znanstvenica Una Pelan tvrdi da postoji izravna veza između izloženosti EMF-u i poremećaja proizvodnje melatonina. Osim utjecaja na kvalitetu sna, dugotrajna izloženost elektromagnetskim valovima povezana je i s anksioznošću, depresijom i stresom, kako pokazuje studija iz 2018. objavljena u časopisu Electromagnetic Biology and Medicine.

Što se tiče isključivanja rutera tijekom noći, mišljenja stručnjaka su podijeljena. Neki tvrde da to može negativno utjecati na brzinu internetskog priključka, dok drugi naglašavaju potencijalne prednosti, poput smanjenja potrošnje energije, minimiziranja sigurnosnih rizika i smanjenja smetnji s drugim mrežama.

Važno je pružiti svom umu vremena za opuštanje prije spavanja. Tehnike opuštanja poput dubokog disanja mogu pomoći, a isključivanje WiFi-a prije spavanja može pomoći u izbjegavanju distrakcija. Ipak, stručnjaci naglašavaju potrebu za dodatnim istraživanjem kako bi se preciznije utvrdio stvarni utjecaj modernih tehnologija na naše tijelo i san.

Klik.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO