Sponzori SP-a u Kataru pozvani da obeštete radnike zbog loših uvjeta rada

PRO Oglas

Nekoliko organizacija za ljudska prava pozvalo je u utorak sponzore Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru 2022. da obeštete radnike koji su radili na gradilištima prvenstva, navodeći zlostavljanje i teške uvjete rada.

Nevladine organizacije redovito kritiziraju radne uvjete radnika koji su godinama bili na raznim gradilištima natjecanja planiranog u ovom bogatom plinskom emiratu u Zaljevu od 20. studenog do 18. prosinca.

“Deset od 14 korporativnih partnera FIFA-e nije javno obećalo kompenzaciju, niti je odgovorilo na zahtjeve za raspravu o zlostavljanju povezanih sa SP”, žale se Human Rights Watch, Amnesty International i FairSquare u zajedničkoj izjavi.

“Samo dva mjeseca do početka prvenstva, sponzori bi trebali upotrijebiti svoj značajan utjecaj kako bi izvršili pritisak na FIFA-u i Katar da ispune svoje obveze u pogledu ljudskih prava prema tim radnicima”, poziva Minky Worden, direktor Globalnih inicijativa pri Human Rights Watchu.

Samo četiri partnerske tvrtke Svjetskog nogometnog prvenstva – Adidas, Coca-Cola, McDonald’s i AB InBev, obvezale su se na novčanu naknadu, preciziraju tri nevladine organizacije.

Visa, Hyundai-Kia, Qatar Energy, Qatar Airways, Vivo, Hisense, Mengniu, Wanda Group, Crypto i Byju su partneri i sponzori koji nisu odgovorili na zahtjeve nevladinih organizacija.

Bljesak.info

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO