Srbija odbila prijedlog Rusije o tajnom glasanju o aneksiji ukrajinskih regija

PRO Oglas

Generalna skupština Ujedinjenih naroda sinoć je održala zasjedanje na kojoj se glasalo o ruskoj aneksiji četiri okupirane teritorije u Ukrajini, a Rusija je prije toga aktivno lobirala kako bi glasanje bilo tajno.

Generalna skupština UN-a izglasala je jučer odbijanje prijedloga Rusije da ovo tijelo, od 193 člana, održi tajno glasanje o tome da li da osudi potez Moskve kojim je anektirala četiri ukrajinske regije.

Generalna skupština odlučila je, sa 107 glasova za, da će održati javno glasanje – a ne tajno glasanje – o nacrtu rezolucije koja osuđuje ruske “nezakonite takozvane referendume” i “pokušaj nezakonite aneksije”.

Diplomati su rekli da će glasanje o rezoluciji vjerojatno biti u srijedu ili četvrtak.

Samo 13 zemalja u ponedjeljak se protivilo održavanju javnog glasanja o nacrtu rezolucije, još 39 zemalja je bilo suzdržano, a preostale zemlje – uključujući Rusiju i Kinu – nisu glasale.

Srbija, koja se do sada izjašnjavala kao “suzdržana” ili je često bila na strani Rusije, našla se među 107 zemalja koje su bile protiv inicijative da se tajno glasa za spomenutu rezoluciju.

Podsjetit ćemo, glasalo se o pitanju ruske aneksije tj. pripajanja četiri ukrajinske regije – Lugansk, Zaporožje, Donjeck i Herson.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO