Središnjica UDVDR HVO HB osuđuje vandalsko razbijanja spomen ploče 2. satnije HVO-a Vedrog Polja

PRO Oglas

Osuđujemo vandalski čin koji se dogodio jučer 5. veljače 2021. godine u Baljevcu, općina Bihać gdje su nepoznati počinitelji razbili spomen ploču 2. satnije HVO-a Vedrog Polja te spalili Spomen sobu na kojoj se nalazila ta ploča.

Pripadnici HVO regije Bihać branili su liniju fronte u duljini 42 km, od aerodroma Željava, preko Plješevičkog platoa, pa do Skočaja, Dobrenice i Lohovskih brda. Cijena te obrane bila je pogibija 73 pripadnika HVO-a zatim 280 teže ili lakše ranjenih bojovnika. Dali su veliki doprinos u obrani Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Danas bi netko želio da izbriše činjenicu da su Bihać branili i pripadnici HVO-a regije Bihać, ali tu istinu nitko i nikad neće moći izbrisati niti zatajiti. Nedopustivo je oskvrnjivanje digniteta i žrtve poginulih hrvatskih branitelja.

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su smrtno stradali u obrani suvereniteta Bosne i Hercegovina smatraju se povijesno značajnim osobama. Njihovi životi temelj su zemlje u kojoj živimo. Nepoštivanje uspomene na ljude koji su najzaslužniji za stvaranje samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine, koji su u jednom povijesnom vremenu svoju zemlju i narod stavili ispred vlastitih života, odraz je nepoštivanja vlastite zemlje i vlastitog identiteta.

Mi iz Središnjice UDVDR HVO HB osuđujemo ovakva vandalstva I dižemo glas i očekujemo od nadležnih tijela da u skorijem roku poduzmu sve raspoložive mjere za pronalazak i kažnjavanje počinitelja.

Predsjedništvo UDVDR HVO HB Središnjica Mostar i
s.v. NIKICA TOMIĆ predsjednik

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO