ŠTA IM SVE NA PAMET PADA! – Načelnik Kreševa pokušao “rentati” pravobranitelja iz Viteza

PRO Oglas

Općinsko vijeće Kreševo prije više od godinu dana usvojilo je odluku i ovlastilo načelnika Renata Pejaka (HDZ) da može „potpisati ugovor sa načelnikom Općine Vitez o ustupanju općinskog pravobranitelja Vitez”. Pejak je pravobranitelja odlučio „rentati“ za utvrđivanje javnog interesa i izvlaštenje nekretnina za određene rekonstrukcije u općini Kreševo.

Ova odluka omogućava načelniku i vladarima Kreševa da u potpunosti privatiziraju raspolaganje javnom imovinom i privatiziraju javne resurse jer su pravobranitelji često još jedini koji mogu spriječiti zloupotrebe.

Još veći problem sa donošenjem ove odluke je što je ona nastala na lažnoj tvrdnji da između Općina Kreševo i Vitez postoji dogovor o ustupanju pravobranitelja. Na osnovu te tvrdnje Općinsko vijeće Kreševo usvojilo je ovu nezakonitu odluku. Ali Općinsko pravobraniteljstvo Vitez uopće nije ni primilo zahtjev za ovakvom vrstom suradnje, niti je surađivalo sa Općinom Kreševo. Pravobranitelj iz Viteza, dakle, nije ni znao da načelnik Pejak manipulira njegovim imenom i usvaja odluke u njegovo ime. Isto je izvorima Žurnala potvrđeno i u Općini Vitez – nije bilo nikakvog zahtjeva ka Općini za ovom razmjenom.


Osim toga, ona je i potpuno nezakonita: u skladu sa Zakonom o pravobraniteljstva SBK svaka općina u ovom kantonu osniva svoje pravobraniteljstvo a zakon ne predviđa mogućnost „iznajmljivanja“ pravobranitelja.

No ovaj zakon u Općini Kreševo ignoriraju i već šest godina izbjegavaju predložiti Općinskom vijeću osnivanje Općinskog pravobraniteljstva.

Renato Pejak je, dakle, samoinicijativno naveo vijećnike na usvajanje odluke koja nema zakonsko utemeljenje, niti je rezultat bilo kakvog dogovora između dviju općina. Zbog toga u mnogim predmetima, odlukama i rješenjima nije bilo odluke pravobranitelja pa je sada upitna njihova zakonitost. Na desetine je predmetnih postupaka u Općini Kreševo u zadnjih 7-8 godina koje su trebali proći kroz postupanje pravobranitelja, a koje su kroz vijeće postale i pravosnažne – nezakonito.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi načelnik općine odgovoran je za ustavnost i zakonitost akata koje donosi i predlaže vijeću.

Predsjedavajući OV Kreševo je Mirsad Beganović iz SDA. Čini ga 15 vijećnika, od kojih je 10 iz HDZ-a, troje iz SDA i po jedno iz SDP-a i HDZ 1990.

Zurnal.info

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO