Šta kaže zakon u BiH o zatamnjenim staklima na vozilima

PRO Oglas

Prednosti postavljanja folija na stakla automobila između ostalog su zaštita od sunca i UV zračenja, toplotna zaštita, uštede prilikom rada klima uređaja i manja potrošnja goriva ljeti, a prema mnogim vozačima i ljepši izgled automobila. Isto tako, jedna od prednosti kada je u pitanju sigurnost, jeste da prilikom pucanja stakla ne dolazi do rasprskavanja stakla, već komadići stakla ostaju zalijepljeni na foliji i na taj način se smanjuje mogućnost ozljeđivanja.

Kada je u pitanju zakon, 2020. godine, izmjenama i dopunama Pravilnika o dimenzijama ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju trebaju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje trebaju ispunjavati uređaji i oprema u prometu na cestama, definirano je na koji način se može zatamniti automobil, te uvjeti koje vozači, ali i firme koje se bave zatamnjivanjem stakala moraju ispunjavati, kako ne bi kršili zakon.

Naime, u spomenutim izmjenama i dopunama Pravilnika, definirano je da od 01. lipnja 2021. godine, sve folije koje se postavljaju na stakla automobila trebaju sadržavati naljepnicu sa jedinstvenim serijskim brojem koja se postavlja u donjem uglu stakla između folije i stakla, odnosno na staklo, prilikom ugradnje folija, i to pored homologacijske oznake stakla tako da ne prekriva tu oznaku.

Dimenzije naljepnice trebaju biti 10×40 mm, a servis je dužan da vlasniku vozila izda pisanu potvrdu A4 formata o ugrađenoj foliji, koja, pored naziva servisa koji je izvršio postavlјanje i datuma i vremena postavlјanja folije, sadrži:

1.naziv proizvođača unutrašnje plastične prevlake,

2.vrstu unutrašnje plastične prevlake (komercijalna oznaka, način proizvodnje, klasa materijala),

3.deblјinu unutrašnje plastične prevlake,

4.boju unutrašnje plastične prevlake,

5.propustlјivost svjetlosti,

6.stupanj refleksije,

7.serijsku oznaku postavlјene nalјepnice,

8.izjavu servisa da su ispunjeni svi uvjeti prema UN/ECE R43.

Nakon 01. lipnja 2023. godine na staklima vozila registriranih u Bosni i Hercegovini ne može se koristiti folija koja ne ispunjava uvjete propisane ovim Pravilnikom.

Svi oni koji već imaju zatamnjena stakla u skladu sa zakonom, ali nemaju naljepnicu i potvrdu o ugrađenoj foliji, do 01 lipnja 2023. godine, mogu upravljati vozilima bez kažnjavanja, ali nakon tog datuma svako vozilo registrirano u Bosni i Hercegovini treba imati spomenutu naljepnicu i potvrdu.

Prema pravilniku zatamnjivanje vozila se smije vršiti na sljedeći način:

1.Zatamnjivanje vjetrobrana nije dozvoljeno;

2.Bočne staklene površine u ravni vozača i suvozača, mogu se zatamniti tako da postavlјanjem homologiranih folija ukupna providnost staklene površine nakon postavlјanja folije iznosi najmanje 70%, tj. maksimalno zatamnjenje može iznositi 30%;

3.bočne staklene površine motornih vozila iza leđnog naslona sjedišta vozača i suvozača i zadnje staklo motornih vozila postavlјanjem homologiranih folija mogu se zatamniti bez ograničenja, pri čemu motorna vozila trebaju imati ugrađena najmanje dva (vanjska) bočna vozačka ogledala.

Bihamk.ba

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk