Stari CD možete reciklirati u nosivi senzor

PRO Oglas

Obzirom na današnju popularnost digitalne glazbe, CD-i su gotovo nestali iz masovne uporabe, što znači da ljudi doslovce bacaju u smeće svoje kolekcije na tim medijima i oslobađaju si dragocjeni prostor u kući, što rezultira sve većim povećanjem “CD otpada”.

Istraživači Sveučilišta Binghamton smatraju da se stari diskovi mogu reciklirati i iskoristiti za nešto pametno, pa su odlučili proizvoditi nosive biosenzore od njihovog gornjeg sloja.

Mada su CD-i većim dijelom izrađeni od polikarbonata koji se može uspješno reciklirati, na njima se nalazi gornji sloj koji je većinom od aluminija, mada na nekima postoji i zlatna folija koja pruža bolje performanse, a ti CD-i s još nazivaju i zlatni kompakt diskovi.

‏Istraživači su stoga odlučili razviti metodu kojom se brzo i jednostavno taj zlatni sloj može zguliti s CD-a i iskoristiti za izradu nosivih biosenzora koji se apliciraju na kožu poput privremenih tetovaža.

Oni su razvili tehniku kojom se zlatni CD-i namaču u acetonu 90 sekundi, što otpušta foliju od polikarbonata. Potom se na foliju aplicira sloj poliamidne ljepljive trake, nakon čega se zajedno sa zlatnom folijom guli s CD-a.

Korištenjem komercijalno dostupnog stroja za rezanje tkanine pod nazivom Cricut, zlatna folija i traka su zatim izrezani u savitljive sklopove koji se mogu opetovano nanositi na nečiju kožu i uklanjati s nje.

U kombinaciji s drugom elektronikom, ovi se biosenzori mogu koristiti za praćenje električne aktivnosti srca i mišića nositelja, a mogu se napraviti i oni koji mogu mjeriti razinu laktoze, glukoze, pH i kisika. Svi podaci se mogu prenositi na pametni telefon putem Bluetootha.

Cijeli proces recikliranja/izrade navodno traje samo 20 do 30 minuta, ne zahtijeva skupu opremu i košta otprilike 1,50 američkih dolara po senzoru.

Znanstvenici kažu da su koristili zlatne CD-ove i žele tehniku proširiti na srebrne CD-ove, a također namjeravaju koristiti lasersko graviranje umjesto upotrebe rezača za tkaninu kako bi još više poboljšali brzinu “upcyclinga.”

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications.

Vidi.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO