Stiže crna kutija: nova europska sigurnosna pravila za sva cestovna vozila

PRO Oglas

Od prošlog tjedna svi novi tipovi vozila koji dolaze na tržište EU-a moraju imati niz naprednih sustava za povećanje sigurnosti na cestama, a za dvije godine to će vrijediti za sva nova vozila koja se prodaju u zemljama članicama Europske unije.

Uredba koja je stupila na snagu uvodi niz obveznih sigurnosnih značajki koje bi trebale pridonijeti smanjenju broja žrtava u cestovnom prometu, s obzirom na to da studije pokazuju kako ljudske pogreške imaju ulogu u 95 posto nesreća. Ona se za početak odnosi na nove tipove vozila koja se plasiraju na tržište EU-a, a od 6. srpnja 2024. odnosit će se na sva nova vozila.

Svi novi tipovi automobila, kombija, kamiona i autobusa morat će imati inteligentni sustav za pomoć pri kontroli brzine, sustav za detekciju pri vožnji unatrag s kamerom ili senzorima, sustav za upozoravanje u slučaju manjka pozornosti vozača, uređaj za snimanje podataka te signal za zaustavljanje u nuždi.

Automobili i kombiji moraju imati dodatne značajke kao što su sustavi za zadržavanje u prometnom traku i automatizirano kočenje; autobusi i kamioni moraju imati tehnologije za bolje prepoznavanje mogućih mrtvih kutova, upozorenja za sprečavanje sudara s pješacima ili biciklistima i sustav za nadzor tlaka u gumama.

Komisija bi ovog ljeta trebala donijeti tehnička pravila za automatizirana i umrežena vozila, s posebnim naglaskom na automatiziranim vozilima koja zamjenjuju vozača na autocestama (automatizacija 3. razine) i potpuno autonomnim vozilima (automatizacija 4. razine). Od novih pravila očekuje se spašavanje više od 25 000 života i izbjegavanje najmanje 140 000 teških ozljeda do 2038.

Automobili.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO