ŠTIŽE NAPLATA – Direktor Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a izvozio kancerogeni krompir

PRO Oglas

Niko Marušić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Hercegovačko-neretvanske županije, prvi čovjek HDZ-a za iseljeništvo, po inozemstvu suputnik Dragana Čovića u timu Hrvatskog narodnog sabora, korisnik značajnih poticaja nezakonito dodijeljenih iz budžeta HNŽ-a i suvlasnik mostarske firme „Marinada“ pokušao je da preko hrvatske granice prebaci organski, ali zapravo se ispostavilo kancerogeni krompir, pun kadmija.

Na granici je utvrđeno da je u Marušićevom „bioorganskom krompiru“ 0,165 miligrama kadmija po kilogramu, a po pravilu Europske unije, dozvoljeno je do 0,10 miligrama. U BiH je vraćeno 24.850 kilograma.

Europski centar za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF) o tome je obavijestio Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, a spornom pošiljkom sada se bave „nadležni inspekcijski organi u BiH od kojih je zatražena povratna informacija o poduzetim mjerama“.

Dok javnost danima sa strepnjom čeka odgovore na pitanja koliki je rizik po zdravlje konzumacija „Marinadinog“ bioorganskog proizvoda, Marušićeva zaštićenost unutar sistema došla joj je na naplatu.

Njegov ukupni kapital u kompaniji „Marinada, prema službenom registru poslovnih subjekata, je oko 1,2 milijuna KM. Među osnivačima kompanije je i firma „Vinine“ iz Širokog Brijega, u njoj opet sve HDZ imena.

„Kompanija ‘Marinada korisnik je značajnih poticaja i sredstava sa različitih nivoa vlasti, iako ima samo jednog uposlenika. Čak i kada ne ispunjava uvijete i ne nađe se na spisku korisnika poticaja, ‘Marinada’ će sredstva dobiti na drugi način – posebnom odlukom u vidu interventne pomoći od, opet, kadrova HDZ-a“, pisao je Žurnal krajem siječnja ove godine.

Nevenko Herceg, premijer HNŽ-a, 2020. godine odobrio je „Marinadi“ 50.000 KM interventne pomoći u okviru subvencija privatnim poduzećima. Novac joj je prebačen kroz program Ministarstva privrede HNŽ. Prema informacijama Žurnala, kompanija nije ispunjavala uvijete u okviru redovnog programa pa su sredstva morala biti proslijeđena na drugi način.

Tada smo Ministarstvo privrede HNŽ-a pitali da li je „Marinada“ dostavila izvještaj kojim je opravdala utrošak sredstava, te da li je ranije odbijena za dodjelu sredstava. Odgovor nismo dobili.

Federalno Ministarstvo poljoprivrede ovoj firmi dalo je 20.000 KM namijenjenih poljoprivrednicima tijekom pandemije, a Grad Mostar 2020. – 25.000 KM u okviru grantova nevladinim organizacijama.

Marušića pomažu svi. Grantove je firma čiji je suvlasnik dobijala i iz Hrvatske, U prosincu 2020, kroz projekat za poticanje povratka Hrvata, Vlada RH proslijedila je „Marinadi“ oko 40.000 KM za „revitalizaciju hrvatske poljoprivrede”.

Kako raste „Marinada“, tako raste i Marušićeva imovina. U Širokom Brijegu legalizirao je nelegalno sagrađeni stambeni objekt. Graditi je počeo 2003, a tek 2017, kada je već bio direktor Fonda, podnio je zahtjev za legalizaciju. Naravno, odobren je i, ne samo da je objekat legaliziran, nego je Marušić postao i vlasnik parcele od 126 kvadrata. Platio je samo – 441 KM!

Marušiću se baš sve može, jer je uz sve gore pobrojane funkcije još i predsjednik Udruge veterana antiterorističke postrojbe Vojne policije HVO-a, pa se i tako ponekad nađe na listi poticaja. I tu mu pripomogne Vlada RH, jer udruženju prebaci novac za, na primjer, sadnju “eko-češnjaka”.

Niko i „Marinada“ stoje i iza pompozno najavljivane suradnje hrvatske „Podravke“ i domaćih kompanija o izgradnji tvornice za preradu paradajza u Mostaru. Lider HDZ-a Dragan Čović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik „Podravke“ (kasnije preminuo) Marin Pucar položili su kamen temeljac za izgradnju tvornice. Marušić je tada bio na čelu Fonda, ali nije jasno da li se na fotografijama pojavljuje u tom svojstvu ili ipak kao osnivač „Marinade“.

Ovo nije prvi put da je Marušić zbog dvije stolice na kojima sjedi bio prinuđen da preuzme dvostruku ulogu – i gosta i domaćina. Prilikom posjeta državnika Hrvatske bio je i u situaciji da kao direktor Fonda sa gostima razgovara o koristi koje će imati kao – osnivač „Marinade“!

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta u Vladi RH Darko Horvat posjetio je HNŽ 2019. godine.

Premijer Herceg i ministar Horvat, između ostalog, razgovarali su i o suradnji „Podravke“ i „braniteljskih zadruga“, između ostalih i Marinade. Sastanku su nazočili Niko Marušić, kao direktor Fonda, te predstavnik Udruge Marinada Niko Pušić. Tako je Marušić, direktor, nabacivao posao Marušiću – biznismenu…

HDZ-ov poduzetnik ove godine, piše i Hercegovina.info, nema neke sreće.

„Prvo mu je iz poslovne zone Grada Mostara izletjelo 550.000 kvadrata zemljišta zahvaljujući našem pisanju i pitanju zašto se poslovna zona širi na 700.000 kvadrata Nikinog zemljišta, ako je navodnim investitorima potrebno sedam puta manje. Na koncu mu je u zonu ušlo svega 150.000 kvadrata umjesto 700.000. Ponovno je i pod povećalom smućkano zemljište koje je kupio po četiri feninga poviše Mostara, budući da je federalno Tužiteljstvo predmet formiran protiv njega po našoj prijavi proslijedio na postupanje ŽZH-u“, stoji u tekstu.

Zurnal.info

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO