Stiže naplata potraživanja – Ustavni sud usvojio 14 tužbi HVO-ovaca, stižu ih još stotine…

PRO Oglas

Na sjednici Ustavnog suda 25. listopada usvojeno je čak 14 ustavnih tužbi bivših pripadnika HVO-a koji traže da im hrvatska država prizna status hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI), a time i materijalna prava koja iz toga proizlaze, piše Jutarnji list. Svih 14 odluka donijelo je jedno te isto sudsko vijeće kojim predsjedava ustavna sutkinja Ingrid Antičević Marinović, a čine ga Snježana Bagić, Mario Jelušić, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović.

Četrnaestorica bivših pripadnika HVO-a, čije je tužbe Ustavni sud usvojio, danas žive diljem Hrvatske, od juga Hrvatske do Slavonije, a neki od njih su i u BiH. U svih 14 odluka vijeće Ustavnog suda jednoglasno je zaključilo da se pravomoćne presude Visokog upravnog suda kojima se pripadnicima HVO-ova odbija priznanje statusa HRVI-ja ukidaju te da taj sud mora ponoviti postupke i donijeti nove presude.

Presudama Visokog upravnog suda, navodi Ustavni sud, povrijeđeno je ustavno pravo bivših pripadnika HVO-a na pravično suđenje. Vijeće Ustavnog suda, kojim predsjeda Antičević Marinović, u obrazloženju svih 14 odluka pozvalo se na “presedansku” odluku Ustavnog suda u slučaju bivšeg pripadnika HVO-a Ive Lamešića iz siječnja.

Bila je to prva odluka o prihvaćanju ustavne tužbe nekog bivšeg pripadnika HVO-a koji od hrvatske države traži priznanje statusa HRVI-ja i pripadajuća materijalna prva. Ustavni je sud u slučaju Lamešić zauzeo stajalište da je od 2017. na snazi novi Zakon o hrvatskim braniteljima (tzv. Medvedov zakon) koji, za razliku od prethodnog, štiti prava pripadnika HVO-a kojima je MORH u 90-ima dodijelio status HRVI-ja i pravo na invalidninu.

Visoki upravni sud je, negirajući pravo Lamešiću na status HRVI-ja i pripadajuća materijalna prava, zanemario Zakon o braniteljima iz 2017. i povrijedio mu pravo na pravično suđenje, zaključio je u “presedanskoj” odluci Ustavni sud.

U slučaju Lamešić odlučivao je cijeli sastav Ustavnog suda i odluka nije bila jednoglasna. Troje ustavnih sudaca, Lovorka Kušan, Andrej Abramović i Goran Selanec glasali su protiv odluke većine i napisali izdvojena mišljenja, piše Jutarnji list.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO