Što činiti kada mislimo da smo u bezizlaznoj situaciji

PRO Oglas

Vjerujem da ste se mnogo puta u životu ili poslu našli u situaciji u kojoj vam se činilo kao da je sve ono što je predstavljalo temelj i podlogu za vaše stabilno funkcioniranje odjednom nestalo. Tada smo skloni osjećati se frustrirano, očajno i bespomoćno te bez imalo nade da ćemo uskoro primiti dobre vijesti glede svoje budućnosti.

Evo jedne ideje koju možete isprobati kada se sljedeći put nađete u sličnoj situaciji… Ne umanjujući osjećaj težine takvih situacija, važno je znati kako je ono što vam najviše uzrokuje otpor, strah, frustraciju i bespomoćnost upravo vaša interpretacija sebe, situacije u kojoj se nalazite i svoje pozicije u toj situaciji.

Misli vrludaju

Ako malo bolje obratite pozornost na misli koje mislite u takvim trenucima, vrlo ćete brzo primijetiti kako vi uopće ne mislite nikakve misli već vaše misli misle same sebe. Kao da postoji neka umjetna inteligencija u vašem umu koja potpuno uzurpira vašu pozornost i neprekidno analizira sve moguće scenarije i opcije. No unatoč njezinoj analizi, ne vidite nikakvog rješenja, a vi se osjećate sve gore i bespomoćnije. Navedeni fenomen u Mindfulness teoriji naziva se reaktivna pozornost ili reaktivni mod.

Realna situacija jest da upravo i u takvim trenucima nova i kreativna rješenja stoje “ispred” nas i čekaju da ih prepoznamo, ali budući da je naš um u modu reaktivne pozornosti, nismo u stanju prepoznati nova rješenja koja nisu u skladu s našom “starom” logikom.

Novi počeci su često prerušeni u bolne završetke, kazao je Lao Tzu. Zato je važno prestati vjerovati “staroj” logici i biti otvoren za novo rješenje koje, na prvi pogled, može djelovati sasvim nelogično.

Vaš najvažniji posao u takvim trenucima, a prije nego što išta drugo poduzmete, jest (1) podsjetiti samog sebe da niste sasvim realni u svojoj procjeni situacije, odnosno da vidite samo ograničeni aspekt situacije, te (2) stvoriti prostor u svojem umu koji će vam omogućiti da prepoznate nova rješenja i nastavite dalje.

Recite čarobne riječi

Da biste stvorili takav prostor u svojem umu, osim podsjećanja kako niste sasvim realni u procjeni situacije, potrebno je izgovoriti dvije čarobne riječi.

Želite li čuti o kojim se riječima radi? Čarobne riječi glase… “Ne znam!”

Onda kada samome sebi (na svojoj svjesnoj razini) i inteligenciji Svemira jasno obznanite da ne znate kako dalje i ne znate što je potrebno učiniti, u vašem umu stvorit će se novi prostor koji neće biti pod direktnim utjecajem onih “misli koje misle same sebe” te vas izluđuju i crpe vašu energiju i volju za dalje. Riječi “ne znam” također će aktivirati istraživački mod u vašem umu koji je puno podobniji za prepoznavanje novih rješenja.

Umjesto da se prepuštate reaktivnom ludovanju svog uma i silno se trudite “riješiti svoj problem”, podsjetite same sebe da ta “slika koja vam se prikazuje” na platnu vašeg uma nije stvarnost već projekcija vašeg “starog ja”. Zatim, s namjerom da se obratite i samom sebi i inteligenciji Svemira ili Svjetlosti ili Bogu (što god osjećate bližim nazivom) zatvorite oči i u sebi recite: “Ne znam! Ne znam što učiniti, ali voljan/voljna sam prepoznati rješenje!” Ponovite tu “namjeru” svaki put kada prepoznate da vaš um postaje reaktivan i započne zamagljivati svoju percepciju te u svojem srcu i umu budite otvoreni za primanje novog. To je fraza koja će vas držati otvorenima za nova i predivna rješenja koja čekaju da ih primite u svoj život.

Poduzetnik.biz

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO