Što je kofeinska tolerancija?

PRO Oglas

Zasigurno ste primijetili kako ste s godinama ispijanja kave došli do razdoblja u kojem mislite kako kava na vas više ne djeluje, ali je svejedno nastavljate piti iz navike i užitka.

Najveća ironija kod kave je: što je više pijete, to slabije djeluje na vas, a to se događa zbog razvijanja tolerancije na kavu. Na sreću, postoji način kako vratiti svoje tijelo u stanje prije razvijanja tolerancije na kavu.

Što je kofeinska tolerancija?

Kofein ima sličnu kemijsku strukturu kao adenozin, spoj koji nas inače čini umornima; stvara se u našim tijelima tijekom dana sve dok ne zaspimo i tada se razgrađuje. Kada pijete kofein, molekule kofeina dolaze do receptora u mozgu na koje se inače veže adenozin i zbog toga nakon pijenja kave obično dolazi do efekta razbuđivanja.

Kofein također uzrokuje porast adrenalina i dopamina, hormona koji nam pomaže osjećati sreću. Kontinuiranom konzumacijom kofeina, mozak će krenuti proizvoditi više adenozina i zbog toga ćete stalno povećavati količinu kofeina koju unosite. Ipak, nakon nekog vremena dosegnut ćete granicu svoje kofeinske konzumacije i tada nastupa tolerancija. Istraživanja su pokazala da nakon određenog vremena jednostavno pronađemo optimalnu količinu kofeinskog unosa koja nam je potrebna u danu.

Djelovanje kofeina određuje se, najčešće, pojmom „half-life“ koji iznosi 4-6 sati. To znači ako ste popili šalicu kave koja sadrži 10mg kofeina, nakon 4-6 u vašem će tijelu i dalje biti 5mg kofeina. Udio prerađivanja kofeina u vašem tijelu će ipak ovisiti o životnom stilu, genetici, metabolizmu, ali i spolu jer su pojedina istraživanja dokazala kako kofein snažnije utječe na muškarce. Uz to, tijekom vremena dolazi do već spomenute tolerancije na kofein.

Kako napraviti kofeinski restart?

Ako smatrate kako ste dosegnuli previsoku razinu tolerancije na kofein i da kava ili ostala pića s visokim udjelom kofeina više nemaju željeni efekt, možda želite napraviti „restart“ svoga tijela. Nažalost, jedini način na koji možete smanjiti svoju toleranciju na kofein je da kofein, neko vrijeme, prestanete konzumirati ili postupno smanjujete količine koje konzumirate.

Jedna od preporuka je da nekoliko dana prepolovite unos kofeina i nakon toga još nekoliko dana potpuno izbacite unos kofeina. Na taj biste način, u roku od tjedan dana, trebali poništiti svoju toleranciju na kofein. Iako vam se to možda čini vrlo jednostavno, morate računati na vjerojatne glavobolje kao i mogući osjećaj letargije, probleme s koncentracijom i promjene raspoloženja.

Što nakon restarta?

Kako biste izbjegli prebrzo vraćanje na uobičajene količine konzumacije kofeina, pokušajte prvo piti manje doze kofeina kroz svaki dan i potom iznova otkrivati koja je vaša kofeinska granica. Nakon poništenja vaše prethodne tolerancije sad bi na vas trebale djelovati i vrlo male doze kofeina.

KLIK

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas