Što jesti za život bez boli i upala?

PRO Oglas

Kronična bol se definira kao bol u tijelu koja traje dulje od 3 mjeseca, a može se javljati ponekad i bilo gdje u tijelu. Kronična bol može voditi do drugih zdravstvenih problema ali i otežati svaki san ali i dan.

Ono što vam se možda čini kao nerješiva situacija, može se prekinuti, a samo male promjene u životu mogu značiti puno. Uz tjelesnu aktivnost i kvalitetan san, prehrana je jednako važna. Nutricionist Sydney Greene otkriva što se može učiniti za život bez puno boli

Dodajte više zdravih masnoća obrocima

Kada su u pitanju masti, nisu sve tako loše, a neke su i potrebne kako bismo zaštitili zdravlje. Greene ističe kao najvažnije omega-3 masne kiseline, a neke od namirnica u kojima ih možete pronaći su masna riba, sjemenke i orasi.

“Omega-3 pomaže kod održavanja zdravog imunološkog sustava”, dodaje nutricionist, a prema rezultatima istraživanja koja su objavljena u magazinu Molekular Sciences, omega 3 masne kiseline su povezane s jakim imunološkim sustavom, pa ih valja uključiti u prehranu.

Povećajte unos zelenog lisnatog povrća

Green pojašnjava kako je zeleno lisnato povrće puno minerala magnezija. Upravo magnezij može pomoći kod smirivanja grčeva, upalnih procesa i boli koja nastaje kao rezultat oštećenja živaca. Tamno lisnato povrće, poput špinata i kelja, sadrže pravo bogatstvo antioksidanta a i poznati su po svojim protuupalnim svojstvima – beta karotenima.

U maloj studiji objavljenoj u magazinu American Journal od Lifestyle Medicine stoji kako razina markera upala se smanjuju i to za 400 posto u 6 mjeseci kod osoba koje su uključile velike količine zelenog lisnatog povrća u prehranu.

Jedite u bojama

Pritom ne mislimo na šarene bombone već na namirnice koje će vam pomoći kod smirivanja kronične boli, a to je voće i povrće. “Konzumacijom voća i povrća raznih boja unosite brojne polifenole i antioksidante koji će se boriti protiv upala”, navodi Green. Prema pisanju Mayo klinike, upravo će konzumacija ovih namirnica i spriječiti upalne procese ali i smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti poput raka, bolesti srca i dijabetesa. Isto tako mogu ojačati imunološki sustav i vid.

Smanjite unos alkohola

“Iako čaša vina može trenutno ugasiti bol, dugoročno će samo povećati razinu boli. Pretjerana konzumacija alkohola će sigurno povećati šanse da će doći do upalnih procesa u tijelu”, ističe Greene. Ispijanje alkohola se dakle smatra jako lošom navikom ako želite život bez boli.

Ordinacija.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO