Što sve nokti otkrivaju o vašem zdravlju?

PRO Oglas

Kad nešto nije u redu s vašim zdravljem, to se često vidi na vašim noktima. Hipokrat je to shvatio u petom stoljeću, a liječnici još uvijek gledaju na abnormalnosti noktiju kao na pokazatelje određenih zdravstvenih problema. No, znate li koliko vam vaši nokti zapravo mogu otkriti o vašem zdravlju? Evo odgovora.

Deformirani nokti na nogama mogu biti znak gljivica

Promjene na noktima na nogama često su znak gljivica na noktima. Te deformacije mogu uključivati ​​mrvljenje, zadebljanje i promjenu boje noktiju.

Bijele mrlje mogu ukazivati na bolesti jetre

Bijele mrlje na noktima, također poznate i pod nazivom Terryjevi nokti, pojavljuju se kada postoji prekomjerni rast vezivnog tkiva u noktu. Iako su u većini slučajeva povezani sa starenjem, također mogu biti i znak problema s jetrom, uključujući cirozu.

Žuti nokti mogu biti znak gljivične infekcije

Gljivične infekcije na noktima na rukama rijetko postanu toliko loše poput gljivica na noktima nogu, ali se ipak događaju. Ako su vaši nokti poprimili žutu boju, to bi mogao biti znak gljivične infekcije koju ste možda pokupili s nedovoljno očišćenih instrumenata u salonu za nokte ili dijeljenjem škarica s drugima.

Plava boja na noktima ukazuje na probleme s plućima

Ako su vaši nokti poprimili plavkastu nijansu, to može značiti da vaše tijelo ne dostavlja dovoljno kisika svojim ekstremitetima. To je. između ostaloga, posljedica problema s plućima poput astme, emfizema ili upale pluća.

Udubljenje na noktima može biti znak psorijaze

Udubljenje noktiju, u kojem nokti razvijaju neravnu teksturu ili brazde, čest je simptom psorijaze – upalne kožne bolesti koja pogađa velik broj ljudi. Abnormalnosti noktiju uzrokovane psorijazom mogu dovesti do poremećaja svakodnevnih aktivnosti ako se ne prepoznaju na vrijeme.

Lomljivi nokti mogu biti uzrokovani bolesnom štitnjačom

Kada rad vaše štitnjače usporava, tada usporava i vaše tijelo. To znači da će vam nokti rasti sporije, što bi također moglo dovesti do njihove lomljivosti. Nedovoljno aktivna štitnjača također će smanjiti količinu znoja koji tijelo proizvodi, pogoršavajući problem suhih noktiju kod osoba s bolestima štitne žlijezde.

Natečenost oko noktiju znak je lupusa

Lupus je bolest u kojoj vaš imunološki sustav napada vaše tijelo, a većina ljudi sa sistemskim eritemskim lupusom ima kožne simptome koji se često manifestiraju kao poseban osip na licu u obliku ”leptira”, ali se također često pojavljuju u obliku crvene, upaljene kože oko noktiju.

Tamna crta na noktu znak je melanoma

Melanom je opasan oblik raka kože koji se često otkriva mrljama na koži koje izgledaju poput madeža, ali postoji još jedan znak koji ljudima ponekad promakne. Melanom se, naime, može pojaviti u obliku vertikalnih linije ispod nokta koja se često pruža od baze do vrha, tzv. melanonihija. Iako je najčešće znak oštećenja nokta uzrokovanog ozljedom, udarcem ili geliranjem, može biti i znak melanoma pa zahtijeva hitnu intervenciju.

Nokti u obliku žlice znak su anemičnosti

Nokti u obliku žlice, poznati i kao koilonihija, obično su uzrokovani nedostatkom željeza u krvi. Ovo se stanje često pojavljuje zajedno s umorom i drugim simptomima uzrokovanim nedostatkom željeza, ali žličasti nokti mogu biti i simptom hemokromatoze, kod koje tijelo apsorbira previše željeza.

Index.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO