Stručnjaci upozoravaju na bizaran trend: Ljudi misle da će se odvratnim putem izliječiti

PRO Oglas

Stručnjaci su upozorili na opasnosti neobičnog zdravstvenog trenda koji se proširio internetom.

Ovaj specifičan trend na društvenim mrežama povezan je s održavanjem zdravlja probavnog trakta, no, ako se ne izvodi ispravno, može imati kontraproduktivan učinak. Svi smo svjesni da u našim crijevima živi milijune bakterija. Te bakterije nisu poput onih koje uzrokuju teške bolesti, već su ključne za obradu hrane u našem tijelu.

Svaka osoba ima jedinstvenu zajednicu bakterija u probavnom traktu, iako postoje određene sličnosti među ljudima. Primjerice, putovanje na daleke destinacije može dovesti do problema s probavom, jer bakterije u vašim crijevima ne reagiraju dobro na nove bakterije koje se nalaze u hrani na tom novom mjestu.

I sada dolazimo do neobičnog zdravstvenog trenda koji se širi internetom – ‘transplantacija fekalija’. Ovaj trend naglašava važnost održavanja zdravog crijevnog mikrobioma, a ideja je da unošenjem korisnih bakterija poboljšavate svoje zdravlje. Iako bi se moglo pretpostaviti da se to postiže s pomoću kapsula, istina je pomalo iznenađujuća. Naime, riječ je o doslovnom konzumiranju fekalija.

Važno je napomenuti da su transplantacije fekalija, poznate i kao transplantacije fekalne mikrobiote (FMT), stvarni tretman za određena medicinska stanja. Ponekad se primjenjuju kad dođe do gubitka bakterijskog mikrobioma.

Međutim, stručnjaci upozoravaju na opasnosti ‘uradi sam’ transplantacija fecesa jer se one koje se obavljaju u bolnici provode pod strogim nadzorom. Kućna verzija može izazvati ozbiljne, pa čak i potencijalno životno ugrožavajuće infekcije.

Gastroenterologinja dijetetičarka Julie Thompson naglasila je da se FMT treba izvoditi isključivo pod nadzorom stručnjaka, a ne preporučuje se eksperimentiranje kod kuće, prenosi UNILAD. Dodala je da Guts UK stoji na raspolaganju za pomoć, te poziva ljude da se obrate njima ili svom liječniku opće prakse ako imaju problema s probavom.

Također je važno naglasiti da je ljudsko tijelo evoluiralo kako bi samo održavalo ravnotežu crijevnih bakterija. U većini slučajeva, uz zdravu prehranu i način života, dodatna pomoć u održavanju crijevnog mikrobioma nije potrebna.

Klik.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO