Stručnjaci utvrdili da je popularni dodatak prehrani kancerogen

PRO Oglas

WHO je otkrio kako je aspartam ‘moguće kancerogen’, no postoji nekoliko kvaka u cijeloj priči.

Zaključci su rezultat analiza stručnih panela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Jedan panel istražuje je li neka tvar potencijalna opasnost, dok drugi procjenjuje stvarni rizik koji ta tvar predstavlja u svakodnevnom životu.

Aspartam je vrlo popularan zaslađivač koji se koristi u raznim proizvodima, od dijetalnih gaziranih pića Coca-Cole do žvakaćih guma Marsovog Extra branda.

Prije objave zaključaka, voditelj WHO-a za prehranu, Francesco Branca, predložio je potrošačima da umjesto pića s aspartamom ili drugim zaslađivačima, piju vodu.

Ipak nije sve tako crno

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) u Lyonu objavila je da je aspartam “moguće kancerogen”. To znači da postoje ograničeni dokazi koji povezuju tu tvar s rakom. Međutim, ta klasifikacija ne uzima u obzir količinu aspartama koju bi osoba trebala konzumirati da bi bila u opasnosti. O tome se posebno brine Zajednički odbor za prehrambene aditive (JECFA), koji je zaključio da nema uvjerljivih dokaza o štetnosti aspartama i preporučuje ograničenje dnevne konzumacije ispod 40 mg/kg.

Neki znanstvenici, koji nisu sudjelovali u tim analizama, tvrde da su veze između aspartama i raka slabe.

Udruga prehrambene industrije objavila je da su zaključci WHO-a pokazali da je aspartam siguran i dobra opcija za one koji žele smanjiti unos šećera u prehrani.

Prema prosječnom sadržaju aspartama u pićima, WHO navodi da bi osoba teška 60-70 kg morala popiti više od 9-14 limenki aspartamom zaslađenih gaziranih pića dnevno kako bi premašila dopuštenu granicu. To je oko 10 puta više od onoga što većina ljudi konzumira.

Treba paziti

IARC je svoju odluku temeljio na tri studije iz SAD-a i Europe koje su pokazale vezu između hepatocelularnog karcinoma (raka jetre) i konzumacije aspartama. Ograničeni dokazi iz ranijih studija na životinjama također su uzeti u obzir, iako su studije kontroverzne. Također postoji nekoliko ograničenih dokaza koji povezuju aspartam s kemijskim svojstvima koja su povezana s rakom, prema IARC-u.

Liječnici izražavaju zabrinutost da bi nova klasifikacija aspartama kao “moguće kancerogenog” mogla potaknuti ljude da se umjesto dijetalnih gaziranih napitaka prebace na pića s dodanim šećerom. Ipak, mnogi smatraju da je pretilost puno veći problem i veći faktor rizika od aspartama.

Klik.hr

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk