Sud BiH će pismeno priopćiti odluku o zahtjevu za zabranu rada Novaliću i Milićević

PRO Oglas

Sud Bosne i Hercegovine najavio je kako će donijeti pismenu odluku na prijedlog Tužiteljstva BiH da se premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i federalnoj ministrici financija Jelki Milićević zabrani obavljanje službene dužnosti imenovanih dužnosnika do izricanja prvostupanjske presude.

Također, Tužiteljstvo je tražilo da se zabrani posjećivanje službenih prostorija Vlade Federacije BiH i tako spriječi sastajanje sa svjedocima, dok je ista mjera zatražena i za suspendiranog direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka, a za vlasnika firme “Srebrna malina” Fikreta Hodžića poduzimanje aktivnosti u tom pravnom subjektu i mjera zabrane posjećivanje prostorija tog subjekta.

Zatražili su to kako bi se osiguralo, kažu, da se dokazivanje vodi pravilno i lišeno vanjskog uticaja, tvrdeći da bi Sud BiH time zaštitio dignitet institucija u kojima Novalić i Milićević obavljanju dužnosti i stvorio mogućnost procesuiranja krivičnih djela, za koje Tužiteljstvo tvrdi da su počinili, jer su im to omogućile službene dužnosti.

Tužiteljstvo je iznijelo ove stavove na danas nastavljenom suđenju optuženima u predmetu “Respiratori”.

U pitanju je suđenje u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10,5 milijuna KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla firma “Srebrena malina”.

Sutkinja Džemila Begović je tražila dokaze kojima Tužiteljstvo može potkrijepiti razloge zbog kojih traži nove mjere te je pitala da li su svjedoci imali kontakte s optuženima u vrijeme istrage, zbog čega ne razumije u čemu je sada razlika da se ovakva mjera traži u ovoj fazi postupka.

–Razlike između istražne faze i ove faze morate pojasniti i potkrijepiti argumentima, jer nije argument što vi kažete, a njih niste naveli ni u pismenom prijedlogu za određivanje ovih mjera – kazala je sutkinja.

Iz Tužiteljstva je rečeno kako se ne može očekivati da će tajnica premijera Novalića slobodno iznijeti sve što joj je poznato u vezi s ovim predmetom ako poslije toga dolazi na posao gdje Novalić radi, a sutkinja je pitala da li je to mogla raditi tokom istražnog postupka.

Tužiteljstvo također tvrdi da su svjedoci nerado dolazili ili odbijali saslušanja, što stoji u sadržaju iskaza tih svjedoka, ali je tužitelj potvrdio da niko od svjedoka nije prijavio da se na njih vrši pritisak u bilo kojoj formi.

Obrana Novalića je navela da Tužiteljstvo BiH paušalno navodi neke dokaze i dokaze koji su poznati još od 29. svibnja 2020. godine pojašnjavajući kako je Tužiteljstvo ovim prijedlogom stavilo u centar medijskog izvještavanja ovo suđenje.

Tvrde kako bi za takve mjere zabrane obavljanja službene dužnosti morali predočiti novi dokazi i morale bi nastupiti nove okolnosti potkrijepljene dokazima, ali Tužiteljstvo nije istaknulo nove činjenice.

Pojašnjeno je i da je Tužiteljstvo izijelo podatak da se Novalić sastajao s visokim dužnosnicima u BiH, ali obrana tvrdi da je mjerama zabrane koje su izrečene Novaliću u fazi istražnog postupka precizirale osobe s kojima mu je zabranjeno sastajanje, a tu nisu bili najviši dužnosnici.

Obrana je problematizirala pitanje imenovanja nove Federalne vlade i samim tim premijera Federacije, te da svi trebaju biti svjesni teških odnosa i stanja u Federaciji, kao i daljnjeg kompliciranja situacije ako se ovaj prijedlog usvoji.

I ostali odvjetnici obrane usprotivili su se ovom zahtjevu, iznoseći tvrdnje da je prijedlog Tužiteljstva BiH pun pretpostavki, nagađanja i paušalnih stavki te ako se ovo usvoji postalo bi obligatorno i bilo bi suprotno slovu zakona zbog čega smatraju da je jedini način odbiti prijedlog kao neosnovan.

Tokom današnjeg ročišta braniteljica Jelke Milićević, odvjetnica Senka Nožica iznijela je uvodne riječi pojašnjavajući da se ministrici financija stavlja na teret nesavjestan rad u službi zbog čega je u drugačijoj je poziciji od ostalih optuženih.

Prije glavnog pretresa tražili su, kaže, utvrđivanje nadležnog suda za to, ali su odbijeni toj namjeri naglašavajući da će tokom suđenja dokazati da Milićević nije počinila djelo koje joj se stavlja na teret, dodajući da se Tužiteljstvo poziva na pogrešne propise uz tvrdnju da je znala da će FUCZ postupiti nezakonito.

Upitala je Tužiteljstvo na čemu to temelje takve tvrdnje jer kroz trezorske zapise na koje se Tužiteljstvo poziva nije vidljivo da je predmet bila kupovina respiratori, a na uvid će dati i trezorsku aplikaciju.

Podsjeća kako su respiratori nabavljani onda kada se vjerovalo da će to spasiti živote i spriječiti širenje koronavirusa, a pri tome ministrica nije imala ovlasti da stopira isplatu bilo kojeg proračunskog korisnika.

Kaže da je Milićević zakonito postupala, ali također da nije znala da nabavljeni respiratori navodno nisu pogodni za korištenje u jedinicama intenzivne njege te Nožica kaže da će dovesti lječnike da potvrde kako je to moguće, pitajući kako bi to Milićević mogla znati kada to sad ne zna ni Sud.

Tražila je i objašnjenje da li je Milićević iz statusa svjedoka prebačena u status optuženika pitajući da li se to uradilo kako bi se dokazalo da Sud ne sudi samo Bošnjacima ili se Tužiteljstvo bojalo da će Milićević svojim iskazom dokazati da se ne radi o kriminalnoj grupi.

Izrazila je uvjerenje da se u ovom slučaju radi o političkom procesu, što je prijedlog mjera zabrane koje predlaže Tužiteljstvo potvrdilo.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovo falsificiranje ili uništavanje. Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Nastavak pretresa najavljen je za 19. ožujka 2021.

Faktor.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO