Sumnjive rabote inicijativnog odbora MZ Crveni Grm u Ljubuškom oko izgradnje spomenika

PRO Oglas

Ogorčeni mještani MZ Crveni Grm, općina Ljubuški, uputili su otvoreno pismo u kojem su izrazili svoje ogorčenje u svezi izgradnje spomenika žrtvama II svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata u MZ Crveni Grm koje objavljujemo bez ikakvih preinaka u cijelosti:

Dana 19.07.2020. godine ispod crkve u Crvenom Grmu, Grad Ljubuški blagoslovljen je spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća iz tog sela.

Kako su naveli iz inicijativnog odbora MZ Crveni Grm ukupna vrijednost svih radova na spomeniku je iznosila cca 22.400 KM, dok su oni prikupili novčanih priloga u vrijednosti cca 13.000 KM.

DOKAZI: Izvještaj inicijativnog odbora MZ Crveni Grm o utrošku financijskih sredstava te svih drugih radova na spomeniku.

Specifikacija troškova izgradnje spomenika kako slijedi:

UKUPNA VRIJEDNOST SVIH RADOVA NA SPOMENIKU IZNOSILA JE cca 22.400 KM, NOVČANIH PRILOGA DOBILIMO SMO U VRIJEDNOSTI cca 13.000 KM

NOVČANI PRILOZI ZA IZGRADNJU SPOMENIKA:

22.02.2018. GRAD LJUBUŠKI 4.000 KM

09.07.2018. SKUPŠTINA ŽUPANIJE ZAPADNOHERCEGOVAČKE 2.000KM

27.07.2018.VLADA REPUBLIKE HRVATSKE, URED ZA HRVATE IZVAN RH 20.000 HRK (Hrvatskih kuna)

30.10.2018. DANIJELA I IVANA ALILOVIĆ 500 KM

11.07.2020. MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA ZHŽ 1.500 KM

DONACIJE:

ISKOP TEMELJA ZA SPOMENIK, MILE (PERO) KRALJEVIĆ

BETONIRANJE TEMELJA, GRAĐEVNO PODUZEĆE ”DROPULJIĆ” VL.MIKA DROPULJIĆ

SVIMA ZAHVALJUJEMO OD SRCA !!!

U potpisu ove specifikacije je Predsjednik MZ Crveni Grm Gojko Nižić

Nakon otvaranja spomenika ispred crkve u Crvenom Grmu, koji je izgrađen bez predviđene javne procedure, Javnog natječaja i Javne rasprave, gdje će se uopće taj spomenik izgraditi, tko će ga izgraditi, na koji način će biti prikupljena novčana sredstva za njegovu izgradnju, na temelju kojih povijesnih podataka i činjenica će žrtve II svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata biti uklesane u taj spomenik, on je blagoslovljen iza Svete nedjeljne mise,a da uopće ogroman broj vjernika iz Crvenog Grma uopće nije imao uvida kako će tak spomenik izgledati a poglavito tko je sve uklesan na tom spomeniku.


Na veliko iznenađenje nas, mnogih mještana Crvenog Grma na tom spomeniku su bile uočene mnoge greške u imenima i prezimenima žrtava, neka imena su pisana nekoliko puta, dok su nekima bili ispušteni nadimci tako da pojedini rođaci od ubijenih i nestalih nisu mogli uočiti da li su pojedine osobe braća, jer su nekima bili napisani nadimci dok drugima nisu, što je stvaralo zabunu da li su te osobe uopće braća.

Između ostalog na tom spomeniku su bila uklesana imena nekih osoba koja ne pripadaju MZ Crvenom Grmu dok neke osobe koje pripadaju našoj MZ tu nisu bila uklesana, a sve ove činjenice imamo vjerodostojne dokaze.

Isto tako u jednom slučaju je osoba Vinko Nižić upisan kao žrtva poraća iz 1973.godine, međutim taj isti Vinko Nižić je preminuo 1978. godine u Australiji i nema ama baš nikakve veze s godinom 1973. koja se veže uz poznatu Bugojansku skupinu kako je to netko namjerno želio prikazati.

Za sve ove podatke o imenima koji su omaškom, greškom i namjernim lažima uklesani na ovaj spomenik postoje vjerodostojni podaci koje su mještani Crvenog grma preuzeli iz knjige, Spomenica Ljubuškim žrtvama, autora Florijana Borasa iz 1998.godine.


Kada smo mi nezadovoljni mještani Crvenog Grma postavili pitanje svom župniku kako je mogao blagosloviti spomenik koji je prepun netočnih podataka i grešaka, pa čak i namjernih lažnih, prije nego li su se te greške ispravile on je lakonski rekao kako su blagoslovljeni samo točni podaci dok netočni nisu dobili blagoslov.

Sada dolazimo do specifikacije ukupnih troškova izgradnje spomenika gdje je inicijativni odbor za izgradnju tog spomenika na čijem je čelu Predsjednik MZ Crveni Grm Gojko Nižić, a gdje je iz pozadine cijelom akcijom koordinirao aktualni zastupnik u Skupštini ŽZH iz Ljubuškog Ante Pavlović, ispred stranke HDZ 1990, iz koje bi zajedno sa svojom dvojicom kolega u Skupštini ŽZH Željkom Dragičevićem i Zdravkom Hercegom trebali biti nečasno izbačeni zbog kršenja statuta te stranke, naveo kako je ukupna vrijednost izgradnje tog spomenika 22.400 KM dok je od donacija prikupljeno 13.000 KM.

Ovdje je važno napomenuti kako je Ante Pavlović unatoč silnim upozorenjima mještana Crvenog grma kako su na popisu žrtava na tom spomeniku uočene silne greške i omaške po nekoliko puta dnevno dolazio kod kamenoklesara kojemu je povjeren taj posao i inzistirao da se taj spomenik završi onako kako je predviđeno unatoč tim greškama.


Iščitavajući pomno svaku stavku za koju su mogla biti utrošena novčana sredstva neovisnom i objektivnom promatraču upada u oči kako navedeni troškovi izgradnje spomenika nikako nisu mogli premašiti cifru od 8.070 KM koja se dobije provjerom nabavke svih potrebitih materijala za izgradnju spomenika kod ovlaštenih trgovaca za koje su isti spremni izdati račune, uvećanu za kameno postolje na kojemu je postavljen taj spomenik, što opet ne može premašiti cifru od kojih 12.000 KM sa svim financijskim i dodatnim troškovima izgradnje tog spomenika.

Postavlja se stoga logično pitanje gdje je moglo završiti najmanje cca 10.000 KM koje pitanje mi ogorčeni mještani Crvenog Grma postavljamo inicijativnom odboru izgradnje spomenika žrtvama II svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata na čijem je čelu Predsjednik MZ Crveni Grm Gojko Nižić?

Isto tako postavljamo im pitanje kako su se mogli upustiti u jedan Javni projekt, a da prethodno nisu proveli svu potrebitu zakonsku proceduru oko Javnog natječaja za izgradnju tog spomenika što je na kraju rezultiralo skrivanjem podataka o troškovima izgradnje tog spomenika, a što je najgore i mnogim netočnim podacima, greškama i namjernim lažima oko unošenja imena žrtava II svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata u BiH.


Sva je prilika kako će se u svezi izgradnje spomenika žrtvama II svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata u MZ Crveni Grm morati pozabaviti Tužiteljstvo ŽZH, inicijativni odbor za izgradnju tog spomenika skriva podatke o financijskim troškovima te izgradnje kao zmija noge.

Ogorčeni mještani MZ Crveni Grm

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO