Sve ih je Čović dobro iskoristio, a najviše svoj “privjesak” iz 90-ke!

PRO Oglas

Čelnik HDZ BiH bolesno želi biti nacionalni vođa, najviši autoritet i uzurpator utjecaja i moći. On godinama nezasito i beskrupulozno guši svaki vid političke alternative i krade utjecaj i moć od drugih hrvatskih stranaka.

Bestidno je što pred svake izbore i one lokalne i parlamentarne kmeči i na sva zvona manpulativno poziva Hrvate i hrvatske stranke na jedinstvo u presudnim povijesnim trenutcima i na obranu od ‘najezde bošnjačkih hegemonista’, a kada preko tuđih leđa i uz pomoć laži i sijanja straha trijumfira na izborima stožernik iste noći zaboravi na to hrvatsko zajedništvo i sebično ‘gazi po leševima’.

Istu je mantru lider HDZ-a primjenio i nakon ovogodišnjih općih izbora. Pozivao je na nacionalno zajedništvo, obećavao bespoštednu borbu za hrvatske interese, protiv famoznog uzurpatora Željka Komšića i za novi Izborni zakon, obećavao je pravičnu i poštenu raspodjelu vladajućeg kolača za sve sastavnice njegovog HNS-a. Svi čelnici tih strančica su mu opet povjerovali izuzev Slavena Raguža čelnika HRS-a koji se odmaknuo od Čovićevih jeftinih podvala.

Laži i prevare

Neposredno nakon listopadskih izbora Dragan Čović je otvorio pregovore sa sarajevskom Osmorkom oko tvorbe federalne i državne vlasti, kasnije im se priključio i vječiti Milorad Dodik, pri čemu je totalno eliminirao sve druge hrvatske stranke.

Dapače, nije se udostojio da s drugom po snazi članicom HNS-a, sestrinskim HDZ-om 1990 i čelnikom Ilijom Cvitanovićem koji zapravo čuva temelje i integritet ozbljno načete nevladine organizacije korektno, liderski popriča o svojim namjerama i hrvatskim interesima, o svemu onome što je zapravo obećao ne samo domicilnim Hrvatima nego i vrhu države Hrvatske.

Izvan svake je sumnje, samoproglašeni stožernik najveći politički škrtac i narcis. On se po osionosti ne može uspoređivati čak niti sa šefom “duboke države”, osvjedočenim bošnjačkim radikalom i vlastoljupcem Bakirom Izetbegovićem.

Naprotiv, mlađi je Izetbegović znao vrlo mudro na štetu svoje SDA ustupati ministarske i direktorske pozicije svojim sarajevskim partnerima samo kako bi nesebično “podebljao” bošnjačku poziciju u odnosu spram Dragana Čovića i Milorada Dodika. Toga “podebljanja “ na hrvatskoj strani nema i to je grijeh, ali i možebitna zamka za beskrupuloznog Čovića.

S pravom je razočaran, ali sigurno nije i iznenađen Ilija Cvitanović, lider HDZ-a 1990.

Citanović je sada zapravo na vjetrometini, njegovi suradnici su gnjevni na političko nasilje i ignoranciju Dragana Čovića i vrha HDZ -aBiH. Krupne odluke se moraju donijeti, no, čini se da Ilija Cvitanović, za razliku od Joze Ćosića i Stipe Tokića ne namjerava napustiti Čovićev HNS nego ga pokušati spasiti.

Spašavanje HNS-a

-Puno više HNS-a je bilo prije izbora, nego što ga ima nakon izbora. Ali isto tako da smo bili kao narod u mogućnosti prije izbora da imamo izmijenjen Izborni zakon, imali bismo i kandidata za Predsjedništvo. Imali bismo jednu potpuno drugu utakmicu jer mi nažalost nemamo taj luksuz kakav imaju Bošnjaci u Federaciji, da se u punom kapacitetu međusobno natječemo a da nemamo strah da će nam neko drugi izabrati ili člana Predsjedništva ili Dom naroda. I ove odluke visokog predstavnika nam u narednim izborima daju puno više izbora. Svaka organizacija u kojoj je više čimbenika temelji se samo na povjerenju i na odgovornosti prema poslu koji radite. Ja sam najveći zagovornik HNS-a u BiH proteklih 6-7 godina. Nisam žalio ni stranku ni bilo koga da čuvam HNS. Ako se i kad izgubi povjerenje, HNS onda gubi svoj smisao. Naši procesi do dovođenja hrvatskog naroda u BiH do pune ravnopravnosti nisu još potpuni. Ja ću učini sve da to povjerenje ostane na razini, da ne izgubimo HNS, poručio je Cvitanović, ali i otkrio da još uvijek očekuje Čovićev poziv.

-Ja očekujem da ćemo razgovarati o vlasti. Nisam još razgovarao s Čovićem. Očekujem da će se otvoriti razgovori. Postoje kantoni gdje se ne može napraviti vlast bez nas. Ali uopće nije bitno hoćemo li biti dio vlasti. Bitno je da se principi i politike za koje smo se zalagali realiziraju. Ja ću biti sretan da se promijeni Izborni zakon i da imamo legitimnog predstavnika, kazao je Cvitanović.

Priprema za lokalne izbore

Spasio HNS ili ne gotovo je sigurno da će u političkoj praksi i ponašanju i “devedesetke” i ostalih sastavnica HNS-a uskoro morati doći do turbulentnih odluka i zaokreta. Već sada se naime najavljuje zajednički oporbeni izlazak na lokalne izbore.

Navodno su pregovori političkih lidera već u tijeku. Ideja o stranačkom okupljanju oslanjat će se na okosnicu isprobanog političkog saveza između HDZ 1990 i Hrvatskog narodnog pomaka odlučnog Ivana Vukadina koji je pokazao da može funkcionirati.

Kako doznaje Dnevni list stranačka vodstva nisu razgovarala s čelništvom HRS-a, ali kontakti na terenu pokazuju da i kod Raguževih pristaša postoji spremnost za jedan takav politički projekt.

Činjenica jeste kako HDZ BiH pokazuje da nema namjeru mijenjati stranačku agendu jer isti pojedinci desetljećima obnašaju stranačke i političke dužnosti. Unatoč uvjerljivoj podršci HDZ BiH u svakoj sredini postoje istaknuti pojedinci koji nisu zadovoljni politikama koje nudi HDZ, niti obrazacima takvog političkog ponašanja ali isto tako činjenica je kako unutar hrvatskog političkog prostora nije bilo organizirane stranačke oporbe koja bi mogla parirati HDZ BiH.

Ideja jeste da ujedinjena oporba kao i istaknuti pojedinci iz svih onih sredina gdje Hrvati žive već na sljedećim lokalnim izborima organizirano izađu kao kontrapunkt vladajućem HDZ BiH.

Kandidati za načelnike općina i mješovite stranačke liste za OV biti će dokaz kako se više neće uzmicati pred stranačkim strukturama HDZ BiH. To će biti i prigoda za političku afirmaciju pojedinaca koji će se suprotstaviti lokalnim moćnicima koji desetljećima upravljaju svojim lokalnim sredinama, što će onda neminovno trasirati politički smjer za radikalne promjene unutar hrvatskoga nacionalnoga I izbornoga bića.

Dnevni.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO