Sve veći otpor zabrani benzinaca i dizelaša 2035. godine. Još pet država EU je protiv

PRO Oglas

Pet država Europske unije su protiv zabrane prodaje novih automobila i lakih komercijalnih vozila na fosilna goriva 2035. godine. Nakon što je Njemačka poručila da neće podržati predloženu zabranu sada su se njoj pridružile još Italija, Portugal, Bugarska, Rumunjska i Slovačka. Ove države su predložile realniji scenarij, smanjenje emisije CO2 iz vozila za 90 posto do 2035. i potpunu zabranu tek 2040. godine.

Navedene države su također predložile blaži tretman za laka komercijalna vozila na fosilna goriva. Prema njihovom prijedlogu za njih bi emisija CO2 do 2035. trebala biti smanjena za 80 posto, a 2040. za 100 posto.

Nova EU “fosilna kolacija” pet država smatra da je za potpunu zabranu benzinaca i dizelaša potreban period tranzicije te da EU mora u obzir uzeti različito financijsko stanje građana u različitim državama članicama. Mnogi od njih ne mogu si priuštiti skupe električne aute.

Iako je Europska komisija glasala za zabranu prije nekoliko tjedana, ona još nije na snazi jer tu odluku moraju potvrditi pojedine države članice. 2035. godina je odabrana kako bi se uspjelo do 2050. ostvariti nultu emisiju CO2 u EU. Naime, prosječni “životni vijek” jednog automobila je 15 godina i do 2050. bi se EU tako očistila od većine automobila na benzin i dizel.

S druge strane većina proizvođača automobila su za zabranu. Tako su Mercedes i Volkswagen nedavno obznanili da podržavaju planiranu zabranu 2035. godine.

Jutarnji.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO