Tajanstveni drugi pisac Svitka s Mrtvog mora kojeg je otkrio AI

PRO Oglas

Prema novom istraživanju koje je koristilo umjetnu inteligenciju (AI) i statistiku kako bi otkrilo suptilne razlike u rukopisu na drevnom dokumentu, poznati rukopis Svitaka s Mrtvog mora napisao je ne samo jedan već dva pisca.

Dvojica su prepisivača napisala na sličan način da razlike između njih dvojice nisu vidljive golim okom, otkrila je analiza – detalj koji sugerira da su prepisivači možda prošli sličnu obuku, možda u školi ili u bliskom društvenom okruženju, napisali su istraživači u studiji.

Svici s Mrtvog mora prvi put su otkriveni krajem 1940-ih, kada je mladi pastir u potrazi za zalutalom jarcem pronašao nekoliko rukopisa u špilji u Qumranu, na Zapadnoj obali. Tijekom sljedećeg desetljeća istraživači i lokalni beduini pronašli su više od 900 rukopisa u 11 špilja. Ovi su rukopisi najstariji preostali tekstovi hebrejske Biblije, koji datiraju od četvrtog stoljeća prije Krista do drugog stoljeća poslije Krista. Ali nejasno je tko ih je ili čak koliko ljudi napisalo, jer pisari nisu napisali svoja imena.

Metode testiranja otkrile su “suptilne i nijansirane razlike u rukopisu koje ne možemo razaznati samo ljudskim okom”, kažu znanstvenici. Otkriće da su dva pisara surađivala na Velikom Isaijinom svitku otkriva da su drevni pisari “radili u timovima”. I, za razliku od nekih starijih analiza, ovo istraživanje “nije samo nagađanje, već se temelji na sadašnjim dokazima”, dodaju znanstvenici.

Svijet kulture

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO