Tajvan dignuo borbene avione, aktivirao raketne sustave, mornarica u pripravnosti

PRO Oglas

Tajvan je dignuo borbene zrakoplove, stavio svoju mornaricu u pripravnost i aktivirao raketne sustave kao odgovor na operacije 34 kineska vojna zrakoplova i devet ratnih brodova koje su “dio strategije Pekinga da uznemiri i zastraši samoupravnu otočnu demokraciju”, javlja AP.

Kinesko raspoređivanje velikih razmjera događa se dok Peking pojačava pripreme za potencijalnu blokadu ili vojnu akciju protiv Tajvana, što je izazvalo sve veću zabrinutost među vojnim čelnicima, diplomatima i izabranim dužnosnicima u SAD-u, ključnom savezniku Tajvana, piše AP.

U memorandumu prošlog mjeseca, general američkog ratnog zrakoplovstva Mike Minihan dao je upute časnicima da budu spremni za sukob između SAD-a i Kine oko Tajvana 2025.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je 20 kineskih zrakoplova jučer prešlo središnju crtu u Tajvanskom tjesnacu koji je dugo bio neslužbena tampon-zona između strana koje su se razdvojile tijekom građanskog rata 1949. godine. Kina tvrdi da je otočna republika njezin teritorij, koji bi mogla zauzeti silom ako bude potrebno, dok se velika većina Tajvanaca protivi prelasku pod kontrolu kineske autoritarne Komunističke partije.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk