TAKO ONI KAŽU! – Tko u svadbenoj sali bude pušio, mogao bi sa izbacivačem “prošetati”!

PRO Oglas

U Federaciji Bosne i Hercegovine uskoro bi, točnije 20. svibnja, na snagu trebao stupiti zakon o zabrani konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda u zatvorenom prostoru. Zakon je to koji i nije baš najljepša vijest po ugostitelje koji će se sigurno suočiti s određenim problemima po pitanju organizacije prostora, odvajanja pušača od nepušača, što će se sigurno odraziti i na njihov promet.

I dok će restorani, kafići i pubovi koji imaju nešto veće prostore nekako iznaći rješenje, postavlja se pitanje, kako će se sve organizirati u svadbenim salonima gdje su svi uzvanici u jednom prostoru, njih i po nekoliko stotina.

Predsjednik Udruge vlasnika svadbenih salona Županije Zapadnohercegovačke Stjepan Primorac kaže kako ugostitelji još nikakvu službenu odluku nisu dobili.

“Vrijeme prolazi i prema najavama taj zakon bi uskoro trebao stupiti na snagu. No, mi u sektoru ugostiteljstva nismo dobili nikakvu službenu obavijest na koji način i kako će se on provoditi”, kaže Primorac za Hercegovina.info.

Ipak, uzimajući u obzir da zakon stupa na snagu, Primorac ističe kako će se ugostitelji prema nekim informacijama ponašati.

“Prema onome što predviđa zakon, jednostavno neće biti konzumiranja duhanskih proizvoda u svadbenim salonima. Ukoliko neki od gostiju zapali cigaretu mi ćemo ga morati udaljiti. Mi se u našem salonu inače striktno držimo onoga što je propisano. Primjerice, odlukom Gradskog vijeća Grada Ljubuškog radno vrijeme je do 03:00 sata i mi ne dozvoljavamo zabave dulje od toga”, ističe.

“Što se konkretno tiče nekoga tko zapali, najprije će ga upozoriti konobar. Ukoliko se ogluši na isto doći će šef salona, a ako i to bude uzalud, onda jednostavno dolazi zaštitar i gost mora napustiti salu”, dodaje Primorac koji vodi svadbeni salon Hotela Bigeste u Ljubuškom.

Kazne su predviđene za pušače, ali i za vlasnike salona.

“Pojedinac koji zapali u zatvorenom prostoru, pa tako i u svadbenom salonu plaća kaznu od 100 KM koliko je ona predviđena ovim zakonom. S druge strane za pravne osobe je predviđena kazna od 3000 KM, kao i kazna odgovornoj osobi”.

Da vlasnici svadbenih salona još nisu dobili jasne naputke kako će provoditi zabranu pušenja u svojim objektima potvrđuje nam i Ivan Iko Petric vlasnik svadbenog salona Bagušić u Posušju.

“Za sada još nismo dobili upute i zakon na uvid. No, sigurno je kako će sve biti teško organizirati. U razgovoru s kolegama iz Hrvatske i oni su se našli u problemima. Neki su čak morali jasno reći mladencima da će oni platiti kaznu ukoliko bude konzumiranja cigareta u salonu”.

I on ističe kako će se gost koji zapali u salonu morati udaljiti.

“Sigurno, jer mi ćemo morati imati neku proceduru i pravila kako bi sebe zaštitili. No, ponavljam očekujemo da ćemo uskoro dobiti službena uputstva kojih ćemo se pridržavati”, kazao je Petric za Hercegovina.info.

Sigurno je kako će navedeni Zakon biti komplicirano provoditi u ovim objektima, no ukoliko bude odgovornosti pušača koju će svoju cigaretu otići zapaliti na otvoreno ispred salona, onda će i ugostiteljima biti puno lakše.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Hercegovina.info

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk