TikTok bi mogao dobiti kaznu od 27 milijuna funti

PRO Oglas

TikTok bi mogao dobiti kaznu od 27 milijuna funti, nakon što je Ured povjerenja za informiranje u UK-ju (Information Commissioner’s Office ili ICO) tijekom dulje istrage zaključio da kompanija dvije godine krši zakone o zaštiti djece.

Navodno kršenje zakona trajalo je od svibnja 2018. do srpnja 2020., s time da je ICO naglasio kako je kompanija ‘možda’ obrađivala podatke djece mlađe od 13 godina bez odobrenja njihovih roditelja. Nadalje, kompanija nije ‘dostavila potrebne informacije u jasnom, transparentnom i razumljivom načinu’ te je ‘obrađivala podatke posebne kategorije bez ikakve pravne osnove’.

‘Podacima posebne kategorije’ smatraju se osjetljivi osobni podaci poput seksualne orijentacije, vjere, etničkog i rasnog podrijetla, političkih stavova te genetskih i biometrijskih podataka.

Društvena mreža u vlasništvu ByteDancea sve se češće nalazi na meti zagovornika privatnosti. Američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) ByteDance je u 2019. kaznila sa 5.7 milijuna dolara zbog kršenja zakona o privatnosti djece na internetu (Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA)), dok je nedavno kompanija bila prisiljena pauzirati planiranu promjenu pravila u Europi prema kojoj bi mogla prestati pitati korisnike za dozvole vezane uz personalizirane reklame.

Sudac Visokog suda Ujedinjenog Kraljevstva nedavno je odobrio kolektivnu tužbu koja vrši pritisak zbog lošeg odnosa prema podacima djece koju je 2020. započeo dvanaestogodišnjak.

Istraga

Velik uspon TikToka potresao je hijerarhiju globalno poznatih društvenih mreža poput Facebooka nadišavši milijardu aktivnih korisnika u 2021.

Velik dio korisnika TikToka su djeca koja na nekim tržištima provode skoro jednaku količinu na kineskoj mreži koliko na YouTubeu, što je potaklo Google da investira u konkurentsku uslugu YouTube Shorts.

Kao odgovor na sve veću zabrinutost oko privatnosti podataka na mreži, TikTok je regulatore pokušao umiriti zabranom vidtualnih poklona za sve korisnike mreže mlađe od 18, a nakon toga je u Europi otvorio hub za ‘sigurnost i povjerenje’. Mreža je na drugim tržištima isključila razmjenu poruka za sve mlađe od 16 te uvela stvari poput ‘obiteljskog sigurnog načina rada’ i menadžmenta vremena provedenog u aplikaciji.

Najnovija otkrića dolaze iz ICO-a u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je istragu započeo 2019. nakon što je regulacijsko tijelo odlučilo provjeriti na koji način TikTok sakuplja privatne podatke. Istraživanje je pokušalo otkriti krše li ove prakse GDPR koji od kompanija traži postavljanje robusnih mjera koja će zaštititi maloljetnike, sagledavši načine na koje platforma djeci dozvoljava interakciju s odraslima.

Premda današnja objava nije konačna, ona služi kao jasna indikacija da istražitelji imaju dovoljno materijala za vrlo veliku kaznu. ICO je TikTok Inc. i TikTok Information Technologies UK Limitedu dodijelio ‘obavijest o namjeri’, pravnu dokumentaciju koja opisuje rezultate istrage prije konačne odluke te samim time – TikToku daje priliku da na nju odgovori.

‘Ova obavijesto o namjeri koja pokriva razdoblje od svibnja 2018. do srpnja 2020. je provizorna te, kao što je ICO izjavio, ne donosi nikakve konačne zaključke’ rekao je TikTokov glasnogovornik u razgovoru s TechCrunchem. ‘Premda poštujemo ulogu ICO-a u zaštiti privatnosti u UK-ju, ne slažemo se s preliminarnim stavovima te planiramo dati formalni odgovor’.

U kakvom god se smjeru ova parnica kretala, kazna od 27 milijuna funti kompaniji koja je prošle godine zaradila 4 milijarde funti izgleda kao kap u moru. Dobra strana ove priče je, doduše, i nedavna vijest da je slična kazna u EU zadesila Instagram koji će morati platiti 406 milijuna eura zbog nezakonitog korištenja podataka maloljetnika.

Tportal.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO