Tko je kontroverzni poduzetnik Dinko Palac kojeg “češlja” ovih dana USKOK!?

PRO Oglas

Policija i Uskok već dva dana u Hrvatskoj pretresaju najmanje četiri osobe zbog sumnji da su bile umiješane u odavanje službenih podataka iz najtajnijih policijskih arhiva te da su namještali natječaje za kupovinu posebne obavještajne opreme za policiju. Do sada su, prema pisanju medija u Hrvatskoj, meta istrage Damir Osterman (48), informatičar i voditelj projekata jačanja i integracije svih baza podataka unutar sustava policije, zatim bivši čelnik zagrebačkog odjela Protuobavještajne agencije (POA) Mario Frlan, Siniša Patačak, predsjednika Udruge privatnih detektiva Hrvatske, te poduzetnik Dinko Palac.

Upravo je Dinko Palac ime koje nas interesira. Dinko je brat u BiH mnogo poznatijeg Ljiljanka Palca. Obojica su, i Dinko i Ljiljanko, bili povezani sa osobama iz pravosudnog miljea u Bosni i Hercegovini. Ali dvojica ključnih prijatelja obitelji Palac su državni tužitelj Oleg Čavka i dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu – Muhamed Ajanović. On, pak, tvrdi da ne poznaje Dinka Palca i da ga nikada u životu nije sreo. Na slične upite državni tužitelj Oleg Čavka ne reagira, piše “Slobodna Bosna”.

Ali jedan snimak objavljen 2020. godine otkriva, ipak, da su Ajanović i Čavka u prijateljskim vezama sa Dinkovim bratom Ljiljankom Palcem. Objavila ga je, prije točno dvije godine Slobodna Bosna. Mjesto radnje je jedan sarajevski ugostiteljski objekt.

Ljiljanko Palac i Oleg Čavka (sjede) sa dekanom Ajanovićem

“Čim sam saznao da ti slušaju ženu, ja sam tebi rekao”, govori na snimci dekan Muhamed Ajanović, dok se u društvu poduzetnika Palca obraća tužitelju Čavki.

Nakon objave ove snimke Ajanović će podnijeti nekoliko krivičnih prijava protiv “nepoznatog snimatelja”. No, njegovi navodi o povjerljivim informacijama koje je dijelio u kafani, nikada nisu provjereni. Ajanović je u tom trenutku bio u blisikim odnosima sa predsjednikom VSTV-a BiH Milanom Tegeltijom, dok je Čavka bio tužitelj kojeg je bivša glavna tužiteljica Gordana Tadić birala za postupajućeg tužitelja u skoro svim osjetljivim predmetima koji su bili povezani sa HDZ-ovim službenicima.

dekan Muhamed Ajanović i i bivši šef VSTV-a Milan Tegeltija

Jedan od tih predmeta je i poznati slučaj SOA, odnosno slučaj paraobavještajnog djelovanja dijela hrvatske obavještajne službe na teritoriji BiH. U pitanju je bilo vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta u BiH za izvođenje terorističkih napada u jednom mesdžidu kod Zenice. Čavka je tada preko noći “proveo istragu” i zaključio da nema elemenata bilo koga osumnjiči za bilo koje krivično djelo. Istovremeno, preko Avaza je vršen pritisak na ključnog svjedoka Haruna Čelenku.

Prema informacijama Istrage, državni tužitelj Čavka upute za vođenje takve istrage je dobivao je direktno iz Zagreba i to preko Dinka Palca kojeg danas USKOS sumnjiči za paraobavještajni rad. Istodobno, sin jednog od sarajevskih biznismena čiji su mediji bili na strani SOA-e, u Zagrebu je osnovao firmi povezanu sa obitelji Palac. No, o tome ćemo drugi put. Sada se vratimo obitelji Palac i Olegu Čavki.

Prema pisanju zagrebačkog Nacionala, HDZ-ov tajkun Ljiljanko Palac je poduzetnik koji se obogatio mahom na unosnim poslovima na području Sarajeva. Ime Ljiljanka Palca, pisao je Nacional, prije svega se veže uz interesnu mrežu pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića: kada je 2014. godine ovaj završio u istražnom zatvoru, upravo on bio je jedna od osam osoba koje su založile svoju privatnu imovinu kako bi bila uplaćena dotad rekordna jamčevina od milijun eura. Konkretno, za Bandićevo puštanje na slobodu Ljiljanko Palac dao je golemu parcelu, zemljište veličine čak 80 tisuća četvornih metara na otoku Hvaru. Palac je bio u dobrim vezama i sa bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem. Odbjegli Mamić nikada nije izručen hrvatskom pravosuđu, a odlukom upravo Gordane Tadić proces izručenja je formalno zastupao Oleg Čavka koji, iako je imao čak i osnova za preuzimanje predmeta iz Hrvatske protiv Mamića, ništa nije poduzeo da bivši stvarni šef zagrebačkog Dinama završi iza rešetaka.

Oleg Čavka je, prema informacijama Istrage, često putovao u Zagreb gdje se sastajao sa članovima obitelji Palac, a kojim su se susretali i drugi nositelji pravosudnih funkcija. Česte kontakte Čavka je imao i sa Dinkom Palcem, hrvatskim poduzetnikom čije je nekretnine u četvrtak ujutro pretresao USKOK. Pod istragom se našao i Mario Frlan s kojim je Dinko Palac posjedovao firmu Osojnik Bellevue. Prema pisanju hrvatskog portala Telegram.hr, Mario Frlan je još za svog mandata u sigurnosno-obavještajnoj zajednici, u vrijeme kada je bio na čelu zagrebačkog centra Protuobavještajne agencije (POA), dospio u medije i to po upitnim potezima. Od tada ga se spominjalo u raznim poslovnim poduhvatima od kojih su neki već bili u fokusu istražnih organa.

Poznavatelji miljea iz kojeg Frlan dolazi ipak najviše pamte aferu iz 2004., kada je POA, preteča današnje Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) završila u jednom od većih obavještajno-političkih skandala u Hrvatskoj.

Naime, Frlan i njegovi suradnici, kako je utvrđeno, ispitivali su novinarku Helenu Puljiz o odnosima ondašnjeg predsjednika Stjepana Mesića s njegovim suradnicima te o podacima koji bi predsjednika mogli kompromitirati u predstojećoj predizbornoj kampanji.

Ona je odmah sve prijavila Hrvatskom novinarskom društvu, a Frlan je ubrzo smijenjen. Ubrzo nakon te afere i odlazi iz obavještajnog sustava. Nakon što je izašao iz državne službe, prema službenim podacima završio je u mirovini, no ipak nastavlja s poslovnim aktivnostima, piše Telegram.hr.

Slobodnabosna.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO