Tko su “siromašni” poslodavci u FBiH? – Bez obzira na stotine milijuna KM dobiti, zaposlenima pomoć u ratama

PRO Oglas

Nakon što su godinama kao izgovor za male plaće navodili ogromne parafiskalne namete, poslodavci iz FBiH od Vlade Federacije dobili su priliku, oslobođenu od poreza, da pomognu svoje ionako potplaćene radnike sa jednokratnom financijskom pomoći u iznosu do 1.080 KM.

“Loš i jeftin predizborni potez” reći će iz Udruženja poslodavaca FBiH, da bi zatim Upravni odbor ovog udruženja od Vlade FBiH zatražio da jednokratnu pomoć isplaćuju na rate – po 100 maraka ili koliko tko može na šest do osam mjeseci.

Firme i udruženja čiji predstavnici su članovi Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH samo prošle godine imale su dobit veću od 100 milijuna KM.

Članove Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH čine vlasnici i direktori 18 firmi iz FBiH i tri udruženja. Samo prošle godine ove firme i udruženja imale su dobit veću od 100 milijuna maraka. Većina ovih firmi redovno dobivaju poslove i subvencije iz budžeta javnih institucija i poduzeća.

Bez obzira na to, predsjednik ovog udruženja Adnan Smailbegović smatra da je malo onih koji će moći odmah isplatiti po 1.080 KM svojim zaposlenima.

Tko su “siromašni” poslodavci u FBiH?

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović predstavnik je firme Prevent BH u ovom udruženju. Prevent BH, sada Prevent CEE prošlu godinu završio je sa 214 milijuna prihoda, 5,7 milijuna dobiti i 23 radnika.

Adnan Smailbegović je i suvlasnik firme Wood Team koja je prošle godine imala 31 milijun prihoda, više od 4 milijuna maraka dobiti i 320 zaposlenih radnika.

Potpredsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Krasnodar Petrović vlasnik je i direktor firme Planet d.o.o Posušje. Prošle godine njegova firma imala je prihode veće od 114 milijuna maraka, dobit 6,9 milijuna KM te 405 zaposlenih radnika.

“Pod točkom Razno raspravljalo se o Uredbi o programu pomoći stanovništvu uslijed inflacije i rasta potrošačkih cijena. Članice su istakle da ovo nije stvarna i realna pomoć radnicima te da je bilo puno boljih rješenja, ali da se Vlada nije konzultirala sa socijalnim partnerima. Navedeno je da su Uredbom dovedene u nepovoljan položaj kompanije koje nisu u mogućnosti isplatiti ovu vrstu pomoći te da će Udruženje svoj stav iznijeti putem priopćenja za javnost”, navodi Upravni odbor UPFBIH

Potpredsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Rusmir Hrvić suvlasnik je firme AS Holding koja je vlasnik firme AS koja je većinski vlasnik firme Klas iz Sarajeva. Ove tri firme prošle godine imale su oko 1.100 zaposlenih. Prihodi ovih firmi prošle godine bili su veći od 183 milijuna maraka, a dobit više od 4 milijuna maraka.

Safudin Čengić suvlasnik je firme Centrotrans d.d Sarajevo. Ova firma prošle godine imala je 481 zaposlenog radnika, prihode veće od 30 milijuna maraka i dobit od 1,9 milijuna maraka.

Snježana Koepruner vlasnica je GS-TMT Travnik. Ova firma prošle godine imala je 394 radnika, prihode veće od 41 milijun maraka i dobit od dva milijuna maraka.

Senada Olević članica je Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH ispred Udruženja društava za osiguranje FBiH te direktorica Uniqa osiguranja. Samo jedno društvo – član ovog udruženja, od ukupno 16 osiguravajućih društava, poslovalo je negativno, a ostali su imali dobit veću od 40 milijuna maraka.

Članica Upravnog odbora udruženja poslodavaca FBiH je i Adisa Karahodžić, direktorica firme Kotex iz Tešnja. Ova firma prošle godine imala je 162 zaposlena, prihode od 7,9 milijuna KM i 76 tisuća maraka dobiti.

Mario Čulina u Upravnom odboru predstavlja Mljekaru Livno. Ova firma prošle godine imala je 49 zaposlenih, 7,6 milijuna prihoda i oko 300 tisuća dobiti. Vlasnik Mljekare Livno je firma MCI iz Širokog Brijega koja je prošle godine ima dobit preko pet milijuna maraka.

Član UO Udruženja poslodavaca je i Suhad Ećo, suvlasnik firme Ećo-company. Ova firma prošle godine imala je 68 zaposlenih, 3,9 milijuna prihoda i skoro 300 tisuća dobiti.

Nijaz Skenderagić suvlasnik je firme Ataco iz Mostara. Ova firma prošle godine imala je 635 zaposlenih, prihode oko 367 milijuna maraka i 15,7 milijuna maraka dobiti.

Tomislav Slišković u Udruženju predstavlja Sarajevski kiseljak. Ova firma prošle godine imala je 361 radnika, 90 milijuna prihoda i 10,9 milijuna dobiti.

Kemal Čolak vlasnik je firme Promo iz Donjeg Vakufa. Prošle godine imao je 165 zaposlenih, prihode 8,4 milijuna maraka i dobit od skoro 300 tisuća maraka.

Eldin Hadžiselimović direktor je ASA Holdinga, koji je prošle godine imao sedam zaposlenih, 1,8 milijuna prihoda i 1,2 milijuna maraka dobiti.

Kemal Hrnjić član je Upravnog odbora ispred Mljekare Meggle. Prošle godine Meggle je imao 77,5 milijuna maraka prihoda, 1,9 milijuna dobiti i 138 zaposlenih. Stjepan Kumrić direktor je Fabrike cementa Lukavac. Prošle godine ova firma imala je 212 radnika, 90,4 milijuna prihoda i 17,6 milijuna maraka dobiti.

Jedna od rijetkih firmi članica udruženja poslodavaca FBiH koja je prošle godine poslovala negativno je firma Suton iz Širokog Brijega u vlasništvu Ante Sutona. Ova firma prošle godine imala je 50 radnika, prihode veće od pet milijuna maraka i skoro 700 tisuća maraka gubitka. Osim ove firme i firma Wagner automotive prošlu godinu završila je u minusu od 2,6 milijuna maraka. Član Upravnog odbora Nurdin Peštalić suvlasnik je firme Wagner automotiv iz Gradačca. Ova firma prošle godine imala je 227 zaposlenih i prihode od 16 milijuna maraka.

Članovi Upravnog odbora Udruženja poslodavaca su i Ramiz Grapkić iz Udruženje proizvođača namještaja i Šejla Bojadžija iz Udruženje poslodavaca BPK Goražde.

Azra Omerović / Zurnal.info

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO