Tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru ove godine tri dana od 23. do 25. srpnja

PRO Oglas

Manifestacija tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru u svom 455. izdanju ove godine se proširila na tri dana bogatog sadržaja koji će oko UNESCO-ovog spomenika i Neretve od 23. do 25. srpnja okupiti građane Mostara svih nacija i generacija, najavljuju organizatori. Ove informacije za Klix je potvrdio 13-struki prvak mostarskih skokova Lorens Listo koji se oprostio od natjecanja nakon što je izjednačio rekord s legendarnim Emirom Balićem u kategoriji mostarske laste i sada rukovodi Klubom skakača u vodu “Mostari” u čijoj organizaciji se ova manifestacija i održava.

“Privodimo kraju zadnje pripreme za održavanje manifestacije 455. tradicionalnih skokova sa Starog mosta. Imamo zaista veliki broj prijavljenih kandidata među kojima je i sedam skakača sa Kosova za koje smo poslali pozivnicu kako bi dobili vizu za dolazak”, kaže Listo za Klix.ba.

Više od 50 kandidata

Iako je prijavljeno više od 50 kandidata kako objašnjava konačan broj sudionika znat će se neposredno prije natjecanja kad svi skakači moraju proći liječničke preglede. Ali kako naglašava sasvim je sigurno da će konkurencija biti jaka i da će biti natjecanje neizvjesno od prvog do posljednjeg skoka. “Ove godine imamo i šest novih skakača iz Mostara koji su još maloljetni, pa će se natjecati uz suglasnost roditelja. Moram reći da su jako dobri i prema onome što sam vidio očekujem da će proći u drugi krug i dobro konkurirati” , kaže prvi čovjek mostarskih skakača.

Mnoštvo drugih sadržaja

Pored osvježenja u redovima mostarskih skakača, bez sumnje će pažnju plijeniti i ostali sadržaju koji imaju za cilj da čuvaju tradiciju i okupljaju sve generacije uz Stari most i Neretvu. “Ove godine smo proširili manifestaciju na tri dana, tako da počinje u petak 23. srpnja tavla turnirom koji je tradicionalan uz ovu manifestaciju. U subotu će se nakon dugo vremena održati trka šlaufa poznata kao šlaufijada koja počinje u 13 sati, a u 16 sati istog dan će se održati junorski skokovi”, kaže Listo iznoseći program trodnevne manifestacije. U nedjelju, na dan tradicionalnim mostarskih skokova kako naglašava po prvi put će se održati natjecanje u preplivavanju Neretve ispod Starog mosta. Početak natjecanja po njegovim riječima je u 14 sati i okupit će 20 dječaka i djevojčica iz svih mostarskih plivačkih klubova, nakon čega će im se dodijeliti nagrade za prva tri osvojena mjesta. “Preplivavanje Neretve ispod Starog mosta po prvi put se organizira jer imamo dvije mostarske natjecateljice na olimpijadi, imamo vrhunske plivače u Mostaru, među najboljim u Europi, a većina nikad nije preplivala Neretvu. Zato želimo da zavole Neretvu, da preplivavaju i natjecat će se svi, dječaci i djevojčice iz čitavog Mostara, svih vjera i nacija i družit se skupa ispod Starog mosta”, objašnjava.

Festival u najavi

Cilj Kluba skakača u vodu Mostari kako ističe jeste ovu manifestaciju proširiti na pet ili deset dana, tako da zapravo naprave festival na kojem će skokovi sa Starog mosta biti šlag na kraju. Klub skakača u vodu Mostari po njegovim riječima počinje intenzivnije raditi na promociji skokova, širenju manifestacija ali prije svega i na odgoju mladih generacija koje će čuvati tradiciju, tako da intenzivnije počinje i školom skokova koja će se održavati i zimi i ljeti. “U suradnji sa Red Bullom planiramo praviti nove skakaonice kakve neće biti sigurno na ovom području Europe, a sastojat će se od 5, 10 i 15 metara. Sve usmjeravamo na mlade snage i na školu skokova kroz koju ćemo promovirati naš grad u najboljem svjetlu”, kaže Listo. Ističe kako ima veliku podršku Upravnog odbora iz Kluba skakača, te svojih prijatelja, braće Zukanovića, koji mu pomažu jako puno u realizaciji ove mostarske priče. “Dovodit ćemo plivače da preplivavaju, radit ćemo razne manifestacije. Cilj nam je da napravimo čitav festival od pet ili deset dana i da skokovi budu šlag na kraju”, zaključio je predsjednik Kluba skakaču vodu Mostaru.

Klix.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO