TREBA KUPOVATI WC PAPIR – U Hrvatskoj uvedene mjere protiv ptičje gripe

PRO Oglas

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo da je na snagu stupila naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Mjere se odnose na područje cijele Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

Vodena perad (patke i guske) mora se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi. U zonama ograničenja (zona zaštite i zona nadziranja). određenima zbog pojave visokopatogene influence ptica na području Zagrebačke županije, zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda i drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica.

Iz Ministarstva su poručili kako je u svrhu ranog otkrivanja visokopatogene influence ptica “iznimno važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu”.

Ministarstvo apelira na odgovorno ponašanje svih posjednika peradi i ptica u zatočeništvu sa zamolbom da se pridržavaju odredbi naredbe kako bi se spriječila daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi te širenje bolesti i time umanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito. Podsjećaju i da su osigurali 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO