Trovanje hranom: Koliko brzo se javlja, koliko traje i koja hrana je najopasnija

PRO Oglas

Ako mislite da vam je nešto što ste pojeli izazvalo probavne smetnje, mogla bi biti riječ i o trovanju hranom.

Evo što trebate znati o tome koliko brzo može doći do trovanja hranom i koliko dugo ono može trajati:

Trovanje hranom može biti gadna bolest, ali dobra vijest je da će većina slučajeva proći bez liječenja. Može vam trebati nekoliko dana da se oporavite, a NHS preporučuje odmaranje kod kuće i pijenje puno vode.

Kad osjetite da ste dovoljno dobro da možete ponovo početi jesti, najbolje se držati hrane poput tosta, krekera, banana i riže dok se potpuno ne oporavite.

Uz to, osjetljivijim osobama, tj. onima koji su stariji ili imaju druge zdravstvene probleme, savjetuje se uzimanje otopina za rehidraciju.

Ako su vaši simptomi osobito izraženi i nikako ne uspijevate zadržati tekućinu, opće stanje vam se ne poboljša nakon nekoliko dana ili ako imate simptome ozbiljne dehidracije (zbunjenost, ubrzani rad srca ili nemogućnost izlučivanja urina), obratite se liječniku.

Trudnice, osobe starije od 60 godina, djeca ili osobe s bolestima poput bolesti srčanih zalistaka, dijabetesa, bolesti bubrega ili HIV-a, ili bilo tko se liječi od raka također bi trebali potražiti liječničku pomoć.

Prvi simptomi trovanja hranom obično se javljaju otprilike jedan ili dva sata nakon što pojedete kontaminiranu hranu. Ipak, u nekim slučajevima može proći nekoliko sati, pa čak i do nekoliko tjedana, da se razviju prvi simptomi.

Glavni simptomi uključuju:

– Grčeve u trbuhu
– Gubitak apetita
– Mučninu
– Povraćanje
– Proljev (koji može sadržavati krv ili sluz)
– Nedostatak energije / slabost
– Visoku temperaturu
– Bolove u mišićima
– Zimicu

Ako se pitate jeste li se otrovali hranom, dobro je razmisliti što ste pojeli. Hrana može postati kontaminirana ako se ne pripremi na odgovarajući način, ako se po potrebi ne pohrani u hladnjak, istekne joj rok upotrebe, dodirne je netko tko je bolestan ili uslijed unakrsnog onečišćenja drugom hranom. Osim toga, budite posebno oprezni s korištenjem dasaka za rezanje, noževa i drugih kuhinjskih pomagala koji su došli u dodir sa sirovim mesom.

Hrana koja najčešće izaziva trovanje:

– Sirovo meso poput govedine, svinjetine i peradi
– Školjke poput dagnji
– Nepasterizirano mlijeko
– Gotova hrana kao što su paštete, mekani sirevi i unaprijed pripremljeni sendviči.

Index.hr

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas