Turska pristala da Švedska uđe u NATO!

PRO Oglas

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je zeleno svjetlo za pristup Švedske NATO-u što je blokirao više od godine dana, objavio je u ponedjeljak glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg, pa će NATO na dvodnevnom samitu u Vilniusu moći pokazati svoje jedinstvo.

“Sretan sam što mogu objaviti da je predsjednik Erdogan prihvatio staviti protokol o pristupanju Švedske” pred turski parlament “što je prije moguće i surađivati s parlamentom kako bi se zajamčila ratifikacija”, rekao je Stoltenberg nakon sastanka s turskim predsjednikom i švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom, uoči samita NATO-a u utorak i srijedu u glavnom gradu Litve.

Stoltenberg nije rekao kada bi švedsko pristupanje moglo biti ratificirano u turskom parlamentu, koji će odlučiti o točnom datumu.

Švedski premijer rekao je da je ovo dobar dan za Švedsku i da je to je veliki korak prema članstvu.

“Ovo je već dugo moj cilj i vjerujem da smo danas dobili dobar odgovor i napravili vrlo veliki korak prema članstvu”, rekao je Kristersson.

Švedska i Finska aplicirale su za NATO prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Finska je dobila zeleno svjetlo u travnju ove godine i prvi puta na ovom samitu sudjeluje kao punopravna članica, no Švedsku su kočile Turska i Mađarska. Budimpešta je rekla da će odobriti švedsko članstvo nakon što to učini Turska.

Turski predsjednik tvrdio je da Švedska skriva članove militantnih skupina, uglavnom pristaše Kurdistanske radničke stranke (PKK), koje optužuje za organiziranje prosvjeda i financiranje terorističkih skupina.

Švedska je također rekla da će aktivno podupirati turski proces pristupanja Europskoj uniji.

Švedska je pristala “kao članica EU-a aktivno poduprijeti napore usmjerene na oživljavanje procesa pristupanja Turske EU”, kazao je glavni tajnik NATO-a.

Erdogan je ranije u ponedjeljak neočekivano povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u EU.

Rekao je da bi Europska unija trebala otvoriti put pristupanju Turske u EU prije nego turski parlament odobri pristupanje Švedske u NATO.

“Kao prvo, otvorite put Turskoj u Europskoj uniji i mi ćemo tada otvoriti put Švedskoj, kao što smo i Finskoj”, rekao je, dodajući da će taj poziv ponoviti na samitu.

Turska je podnijela zahtjev za članstvo 2005., ali pregovori o pristupanju su u potpunom zastoju.

Poljska razgovara o proširenju svog sustava naftovoda iz hladnoratovske ere na istok

Nešto ranije Poljska je objavila da želi da NATO razgovara o proširenju svog sustava naftovoda iz hladnoratovske ere na istok, rekao je u ponedjeljak poljski predsjednik Andrzej Duda prije odlaska u Vilnius na samit NATO-a koji počinje u utorak.

“Svakako ćemo pokrenuti pitanje proširenja naftovoda za opskrbu gorivom, naftovoda NATO-a. Oni danas završavaju u Njemačkoj jer su ostaci onoga što je izgrađeno tijekom hladnog rata”, rekao je Duda novinarima.

“Željeli bismo, nakon više od 20 godina naše prisutnosti u NATO-u, da savez konačno odluči da će financirati širenje, da će zemlje NATO-a financirati svoje širenje, tako da dođu do istočnog krila NATO-a”, dodao je.

Centralni europski sustav naftovoda (CEPS) je visokotlačna mreža naftovoda kojom se transportira mlazno gorivo, benzin i dizel kroz teritorij Belgije, Francuske, Njemačke, Luksemburga i Nizozemske.

Hina

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk