Tužitelji Županijskog tužiteljstva ŽZH, osim tužitelja Josipa Aničića, ne daju uvid u svoj financijski karton

PRO Oglas

Koliko im se može vjerovati da rade u interesu građana a ne svog džepa? Koliko ste upoznati s njihovom imovinom? Koliko ste se puta pitali koliko su toga stjecali kroz godine svoga rada na tim pozicijama, a koliko imali prije nego su na funkciju stigli?

Možda bi priča bila drukčija da tu plaću ne dobivaju od građana preko poreza koji građani plaćaju i tako ti suci i tužitelji dobivaju plaću i ostale beneficije. Pitate se, imaju li pravo građani znati kolika je plaća sudaca i tužitelja? Ne da imaju pravo, već moraju znati!

Ok, recimo ovako. Dok u Republici Hrvatskoj trenutno traje taj neki “bijeli štrajk” sudaca koji traže povećanje plaća, u Bosni i Hercegovini velika većina sudaca i tužitelja plaće i ostala primanja drže daleko od očiju javnosti. A to smo se uvjerili provjerom kroz financijska izvješća koja su dužni svake godine predstaviti pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću, gdje potvrđuju na kraju popunjavanja da su informacije navedene u tom obrascu istinite, potpune i točne.

Naravno, osim toga moraju imati u vidu da pod trajnom obavezom isprave svaku netočnu informaciju i da dostave svaku drugu relevantnu informaciju koju saznaju nakon podnošenja tog obrasca. Isto tako moraju razumjeti da mogu biti razriješeni sa saudijske ili tužiteljske funkcije ako se ustanovi da neki od podataka koje su dostavili nije točan ili navodi na pogrešno zaključivanje.

Svake godine suci i tužitelji Visokom sudbenom i tužiteljstvom savjetu BiH (VSTS BiH) dostavljaju osobna financijska izvješća u kojima se između ostalog, navode aktivnosti koje su nositelji pravosudnih funkcija obavili izvan dužnosti sudaca, odnosno tužitelja, uključujući i iznose koje su naplatili za obavljanje tih dužnosti. Oni također sadrže i informacije o bračnom partneru i djeci s kojom žive u istom domaćinstvu.

Ono što nam je poznato VSTS godinama od sudaca i tužitelja traži suglasnost da se njihova financijska izvješća objave što zbog transparentnosti, što zbog povjerenja u njihov posao koji trebaju časno i pošteno obavljati, ali izgleda da Tužitelji Županijskog tužiteljstva ŽZH za to ne mare.

Uvidom u Godišnji financijski izvještaji nositelja pravosudnih funkcija tužitelja, nailazimo samo na jedno ime, tj. jednu osobu koja je javnosti prezentirala svoje financijsko izvješće za prošlu 2022. godinu. Radi se tužitelju Josipu Aničića, koliko se moglo iščitati ustanovili smo da je uprihodovao 37.090,00 KM od plaće i 1.450,00 KM kao predavač na edukacijama za suce i tužitelje ispred VSTS i GENDER Centra F BiH.

Ostali tužitelji Tužiteljstva ŽZH; Vesna Ćavar, Borislav Čuljak, Mladen Hrstić i Natalija Marić ne daju uvida u svoj financijski karton. Opet se možete slobodno pitati – A zašto? Zbog čega? Možda ne znaju svu svoju imovinu? Srame li se možda što imaju mala primanja?. – Stotine je tu pitanja koje može slobodno postaviti svaki građanin BiH koji im daje plaće od prikupljenog poreza kojeg je iz godine u godinu sve više.

S obzirom na to kako smo samo jednu osobu pronašli koja je transparentno javnosti predstavila svoju plaću i primanja, a koja je na godišnjoj razini oko 37.000 KM, i kada se podjeli na 12 mjeseci tu ispada mjesečna plaća nešto iznad 3.000 KM, a što nije mala cifra za razliku od nekoga tko radi za plaću ispod 1.000 KM od jutra do mraka, bez da je na “državnoj sisi”, bez dodatnih beneficija i ostalih pogodnosti… a oni koji to javnosti ne žele predočiti, očito imaju neki razlog!

Iako se još uvijek traži suglasnost sudaca i tužitelja za objavu financijskih izvješća, nadamo se, u cilju jačanja osobnog i profesionalnog integriteta, te jačanja ukupnog povjerenja javnosti u pravosuđe Bosne i Hercegovine, da se ubuduće neće tražiti suglasnost već će se sve javno objaviti.

Sada se na kraju postavlja dodatno pitanje kako da vjerujemo sucima i tužiteljima koji od nas građana skrivaju plaće i imovinu koju su stekli ili stječu našim novcima?

Mili Marušić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO