U Beogradu busevi puni birača iz BiH. Kažu da ne znaju zašto ne glasaju kod kuće

PRO Oglas

Prijevremeni izbori u Srbiji protječu danas uz nešto veći odaziv birača u Beogradu nego u travnju 2022., pokazuju podaci Republičkog izbornog povjerenstva i neovisnih promatrača, dok s terena stižu brojne potvrde da glasanje diljem zemlje prate brojni incidenti i nepravilnosti.

Srbija danas glasa na prijevremenim parlamentarnim izborima, bira zastupnike Skupštine Vojvodine te vijećnike u 65 gradova i općina, uključujući Beograd, a birališta su otvorena u sedam sati i zatvaraju se večeras u 20:00.

Posljednja predizborna ispitivanja javnog mišljenja ukazivala su na prednost vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), no oporba vjeruje da uz izlaznost veću za oko pet posto od uobičajene, ponajprije u Beogradu, može ostvariti pobjedu i time narušiti skoro dvanaestogodišnju vlast SNS-a.

Tijekom izbornog dana s više biračkih mjesta stigle su pritužbe na brojne nepravilnosti, među ostalim o pokušajima kupnje ili kupnji glasova plaćanjem biračima, skupnom dovođenju glasača na birališta, zajedničkom glasanju svih članova obitelji, vođenju paralelne evidencije o biračima i glasanju, izostanku provjere identiteta po biračkom popisu.

Beogradski N1 javio je u nedjelju i o skupnom dovoženju birača autobusima s područja BiH, iz entiteta Republike Srpske, na glasanje u Beograd. Velik broj vozila iz Republike Srpske stigao je danas pred Štark Arenu u Beogradu, javila je TV N1.

Putnici iz autobusa tvrde da se u Areni nalaze birački popisi te da ih dežurni, pošto pronađu njihova imena, usmjeravaju gdje trebaju glasati. Na pitanje zašto baš tu glasaju, a ne u mjestu prebivališta, jedan od putnika odgovorio je da ne zna. “Nešto možemo tamo, nešto mora ovdje”, rekao je.

U Beogradu, gdje oporba u zbroju očekuje više od 60 posto glasova i pobjedu nad SNS-om, s pravom glasa je 1.613.369 birača, a na pokrajinskim izborima 1.669.791 birač. Pravo glasa na 8273 biračka mjesta u Srbiji ima 6.500.165 birača, a izbore prati oko 6000 domaćih i inozemnih promatrača, uključujuć misiju Europskog parlamenta.

Inozemni mediji u najavama i izvješćima o današnjim prijevremenim izborima u Srbiji ukazuju na to da se oni tumače kao pokušaj šefa države Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS) da osiguraju još jedan četverogodišnji mandat te da se Vučić snažno miješao u kampanju, izravno podupirući SNS, premda nije kandidat.

Novinska agencija Reuters navodi da su dva masovna ubojstva u svibnju poljuljala popularnost SNS-a i podsjeća da su ubojstva 18 osoba, među kojima devet učenika osnovne škole, potaknula ulične prosvjede koji su uzdrmali vlast samog Vučića i SNS-a, a nezadovoljstvo je povećano visokom inflacijom.

Oporbene stranke i nevladine organizacije optužile su Vučića i SNS za podmićivanje birača, gušenje medijskih sloboda, nasilje nad protivnicima, za korupciju, povezanost s organiziranim kriminalom i brojne afere.

Agencija AP navodi da su današnjem glasanju prethodila izvješća o velikim nepravilnostima tijekom predizborne kampanje te da se očekuje ključna borba za glasove između SNS-a i proeuropske oporbene koalicije Srbija protiv nasilja, ponajprije u Beogradu, gdje bi pobjeda oporbe ozbiljno narušila Vučićevu vlast u zemlji.

Posljednje predizborne ankete ipak pokazuju da se očekuje izvjesna pobjeda SNS-a, usprkos inflaciji i višemjesečnim prosvjedima, ali se ne može se isključiti pad rezultata SNS-a na nacionalnoj razini.

Birališta u Srbiji zatvaraju se večeras u 20 sati, a prvi pouzdaniji preliminarni rezultati na temelju reprezentativnih uzoraka mogu se očekivati između 21 i 22 sata.

Hina

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk