U BiH 230.000 nevažećih osobnih iskaznica i 236.474 vozačke dozvole

PRO Oglas

Čak 230.051 građanin Bosne i Hercegovine nema valjanu osobnu iskaznicu, odnosno nisu produžili ili zamijenili istekli dokument, pokazuju podaci Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), prenosi Glassrpske.com.

Važećih 3.082.111

Posjedovanje važeće osobne iskaznice zakonska je obveza BiH. građani stariji od 18 godina sa prebivalištem u BiH i svi građani dužni su podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice nadležnom MUP-u 15 dana prije isteka osobne iskaznice, ovisno o mjestu prebivališta.

Ali, alarmantna je činjenica da se više od 200 000 građana u našoj zemlji ne pridržava ovih zakonskih odredbi, za čije kršenje je propisana novčana kazna od 30 do 300 KM. Do sada, očito, nisu poduzete pravne mjere za sankcioniranje građana bez valjanog osobnog dokumenta, jer bi kazne zasigurno urodile plodom. Stoga se postavlja pitanje svrsishodnosti postojanja zakonskih odredbi koje se, očito, ne poštuju. Inače, prema podacima IDDEEA-e, u BiH trenutno ima važeću osobnu iskaznicu 3.082.111 građana.

Razlog sve većeg broja nevažećih osobnih iskaznica zasigurno leži u činjenici da se velik broj državljana BiH preselio u inozemstvo; ipak njihova obveza tu ne prestaje. Naime, svi oni koji u inozemstvu borave duže od tri mjeseca, a čija je osobna iskaznica istekla, trebali bi podnijeti zahtjev za zamjenu. Ako ne žele zamijeniti osobne iskaznice, trebali bi odjaviti prebivalište iz BiH. Da ovaj fenomen uzima maha, pokazuje činjenica da je u BiH sredinom 2019. godine bilo 204.570 nevažećih osobnih iskaznica.

Od ovog broja, 115.278 građana je iz FBiH, 80.816 iz entiteta Republike Srpske, dok je 8476 bez valjane osobne iskaznice u Distriktu Brčko.Kada su gradovi u pitanju, najviše nevaljanih ličnih dokumenata bilo je u četiri sarajevske općine – 15.580, a slijedi Banja Luka 8595 i Mostar 6219.

12.000 više nego 2019.

S nevaljanim vozačkim dozvolama situacija je još gora. IDDEEA je rekao da je vozačka dozvola istekla za 236.474 građana koji se nisu prijavili za novu dozvolu, što je gotovo 12.000 više nego na kraju 2019.

“Trenutno 1.412.108 građana s aktivnim prebivalištem ima valjanu vozačku dozvolu”, istaknuli su u IDDEEA. Zamjenik direktora Agencije za sigurnost prometa RS Milija Radović rekao je za Glas Srpske da je sigurno veliki broj neaktivnih vozača među onima koji nisu produžili vozačke dozvole.

“Vjerojatno je velik broj onih koji su u prometu nagomilali neplaćene kazne, pa dok ne podmire te dugove, ne mogu obnoviti ni vozačku dozvolu. S neregistriranim vozilima zaustavili smo se postavljanjem kamera, dok nesavjesni vozači nastavljaju voziti sami, a to je jedini način da se pojačaju policijske kontrole “, rekao je Radović.

Dodao je da je poseban problem kada je vozač kojem je istekla dozvola sudionik u prometnoj nesreći.

“Ako je nesreću prouzročio vozač bez važeće vozačke dozvole, osiguravajuće društvo ima pravo na regres od tog vozača, što je dodatni trošak i otežavajuća okolnost”, objasnio je Radović.

Pogled.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO