U BiH prijavljene 804 reakcije na cjepivo protiv COVID-19, 43 ozbiljne

PRO Oglas

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, odnosno njezin Sektor za farmakovigilanciju i materiovigilanciju, do 31. prosinca 2022. godine zaprimila je ukupno 804 prijave neželjenih reakcija nakon cijepljenja cjepivima protiv COVID-19, piše Večernji list BiH.

Podaci po godinama

Ovaj podatak naveden je u izvješću o prijavama neželjenih reakcija na lijekove i cjepiva u Bosni i Hercegovini koje je nedavno objavila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja je ujedno jedina institucija iz BiH koja ima pristup WHO-UMC bazi u koju se prosljeđuju prijave na neželjene reakcije na lijekove iz cijelog svijeta. Tijekom 2021. godine ukupno su zaprimljene 783 prijave neželjenih reakcija nakon cijepljenja cjepivima protiv COVID-19. – U 2022. godini prijave su pristizale u smanjenom obujmu. Ukupno je zaprimljena 21 prijava, 34 prijave nisu imale minimum kriterija za podnošenje valjane prijave neželjenog djelovanja lijeka tj. u pitanju su nepotpune prijave s nedostajućim osnovnim podacima te nisu uzete u daljnju evaluaciju. Četiri prijave vezane uz cjepivo Comirnaty odnosile su se na prijave reakcija za primljenu prvu i drugu dozu te su unesene u WHO-UMC bazu, za obje doze pod jednim identifikacijskim brojem iz BiH. Dvije prijave odnosile su se na primljenu treću dozu cjepiva Comirnaty, Pfizer/BioNTech, koje su klasificirane kao blaže – “nisu ozbiljne” i prolazne – stoji u izvješću o prijavama neželjenih reakcija na lijekove i cjepiva u BiH.

Dalje se navodi kako je procijenjeno i proslijeđeno u bazu WHO-UMC 767 prijava o sumnjama na neželjene reakcije cjepiva (ADR) nakon cijepljenja protiv COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Većina prijava uključivala je više reakcija. Od navedenog broja prijava, njih 724 (94,5%) klasificirane su kao “nisu ozbiljne” – očekivane, dok su kao “ozbiljne” klasificirane 43 prijave (5,5%). Najviše prijava zabilježeno je kod cijepljenih osoba starosti od 18 do 44 godine, i to 387, zatim kod osoba starosti od 45 do 64 godine (344). Cijepljeni u dobi od 65 do 74 godine prijavili su 11 neželjenih reakcija, a oni stariji od 75 tek jednu reakciju. Za 24 prijave nije poznata dob. Kada je riječ o spolnoj strukturi, neželjene reakcije na cjepivo protiv koronavirusa češće su prijavljene kod žena, i to 559. Najviše neželjenih reakcija prijavljeno je na cjepivo Comirnaty, Pfizer/BioNTech, i to ukupno 377, od čega je 357 okarakterizirano kao “nije ozbiljno”, dok ih je 20 u kategoriji “ozbiljno”. Na cjepivo CoronaVac, Sinovac bilo je 20 prijava neželjenih reakcija, od čega 16 okarakteriziranih kao “nije ozbiljno”.

Na cjepivo protiv COVID-19 AstraZeneca zabilježene su dvije prijave s ozbiljnim posljedicama od njih ukupno 32. Od ukupno 260 prijava reakcija na Covishield, Serum Institut India, deset ih je s ozbiljnim reakcijama. Na Gam-COVID-Vac (Sputnjik), Gamaleya zabilježeno je ukupno 67 prijava na neželjeno djelovanje, od čega jedna s ozbiljnim reakcijama. Cjepivo SARS-CoV-2 vaccine (Vero Cell) kod cijepljenih u BiH izazvalo je pet neželjenih reakcija, a Astra Zeneca (Vaxzevria) šest, od čega se pet smatra ozbiljnim.

Simptomi i reakcije

Najviše prijava stiglo je iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla (604), zatim Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (74) te JZU Bolnica Gradiška (53). Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar zabilježena je jedna prijava. Najčešće prijavljene reakcije su povišena tjelesna temperatura, bol u ekstremitetima, malaksalost, glavobolja, bol u mišićima… Među najčešće ozbiljne prijavljene neželjene reakcije ubrajaju se bol u prsima, gušenje, dispneja, parestezija, akutni infarkt miokarda, hematom, aritmija, tinitus. – Do danas primljene i analizirane prijave o neželjenim reakcijama ne mijenjaju pozitivan profil koristi i rizika cjepiva protiv COVID-19 koja su dostupna u Bosni i Hercegovini. To u velikoj mjeri potvrđuje njihov poznati profil reakcija na cjepivo te podaci iz Bosne i Hercegovine ne odstupaju od do sada globalno prijavljenih – zaključeno je u izvješću o prijavama neželjenih reakcija na lijekove i cjepiva u Bosni i Hercegovini.

Vecernji.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk