U Federaciji BiH BDP je u drugom tromjesečju porastao za 5,3 posto

PRO Oglas

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Federaciji BiH u drugom kvartalu 2022. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosi 5,3 posto, prva je procjena Federalnog zavoda za statistiku.

Iz Zavoda ističu da je značajan realni rast bruto dodane vrijednosti u drugom tromjesečju 2022. godine zabilježen u sljedećim djelatnostima: informacije i komunikacije za 13,9 posto, trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala, prijevoz i skladištenje, djelatnosti smještaja. te pripremanje i usluživanje hrane za 11,1 posto, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti za 7,2 posto te prerađivačka industrija za 5,5 posto.

Realni pad bruto dodane vrijednosti u odnosu na prošlu godinu zabilježen je u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu za 0,9 posto.

Kvartalni BDP ukazuje na kratkoročna gospodarska kretanja, te je stoga koristan alat za ekonomske analize i politike, a glavna svrha izračuna kvartalnog BDP-a je izračun realne stope rasta, objavio je Državni zavod za statistiku.

Klix.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk