U Istanbulu uhićen pri povratku u BiH Nenad Petrak, vođa opasnog splitskog kartela

PRO Oglas

Ministar unutarnjih poslova Turske Ali Yerlikaya objavilo je da je u Istanbulu uhićen hrvatski državljanin Nenad Petrak, vođa međunarodnog narko kartela.

Ministar Yerlikaya je na društvenim mrežama objavio da je Petrak uhićen u istanbulskoj četvrti Uskudar. Istaknuo je da je Petrak vođa međunarodnog narko kartela koji prebacuje drogu iz Južne Amerike u Europu i distribuira je po Europi.

Vrijednost prodane droge u Hrvatskoj iznosi najmanje 1,6 milijuna eura. Istragom je obuhvaćeno 19 hrvatskih državljana, a osim prvookrivljenog Nenada Petraka, poduzetnika iz Zagreba koji je tražen zbog sudjelovanja u pokušaju ubojstva Josipa Čubelića sredinom travnja ove godine, jedan od okrivljenih je i Filip Romić, koji je pobjegao u Dubai, ali je uhićen pri povratku u BiH.

Petrak se tereti da je od 12. prosinca 2019. do 3. veljače 2023. na području Hrvatske, Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Italije, Crne Gore, Kolumbije i Sijera Leonea, povezao u zajedničko djelovanje ostale članove skupine radi kontinuirane nabave velikih količina kokaina iz Kolumbije, Sijera Leonea i Španjolske, krijumčarenja te droge brodovima i njene daljnje prodaje na području Europske unije. Također je na području Španjolske, Francuske, Njemačke, Italije, Crne Gore i Hrvatske okupio ekipu radi kontinuirane nabave i prodaje marihuane i hašiša. Istragom je obuhvaćeno 19 osoba, među njima i jedna žena.

Petraka sumnjiče kako je dogovorio u Južnoj Americi nabavu, prijevoz i primopredaju kokaina kojega je prodavao kupcima iz država članica EU. S Tomislavom Miletićem, Antom Varnicom i Jerkom Radićem osigurao je potreban novac za kupnju kokaina, dok je s osobama iz Srbije dogovorio da će obaviti prijevoz droge za osam posto njene vrijednosti. Uz njega su u grupi koja se bavila švercom droge i boksač Ante Varnica te Jerko Radić.

Petrak je po USKOK-u organizirao kupnju većih količina hašiša i marihuane u Španjolskoj i Crnoj Gori te prodaju u državama EU. Izdavao je naloge Miletiću u Alicanteu, Damjanu Puljeku u Granadi, osobama kodnih imena Rakanica u Madridu, Superman u Barceloni i Sakaria u Bilbaou da organiziraju prihvat i skladištenje droge. S Varnicom, Radićem, Juranićem, Romićem, Mrđenom, Džekom i Putinom dogovoren je transport droge do kupaca. Navodi se da je on dogovarao i cijenu prijevoza te određivao gdje i kada će se obavljati utovar i isporuka naručene droge, kao i rute kretanja teretnih vozila radi izbjegavanja policijski ophodnja i pronalaska droge, sumnja USKOK.

Miletić i društvo su u unajmljenim stanovima i halama na području Barcelone, Almerije, Alicantea, Bilbaoa, Madrida, Valencije i Granade skladištili marihuanu i hašiš, dok su četvorica okrivljenika po uputi Petraka u Španjolskoj kupili trgovačko društvo ‘Transports Kayla Maria 2007‘ i kao imovinu društva upisali teretna i priključna vozila s posebno izrađenim spremnicima za krijumčarenje većih količina droge. U bijegu su još i Vlade Brkić (56) iz Ljubuškog, Ivan Bogić (41) iz Lećevice, ali za Brkića već postoje saznanja gdje se skriva i nije isključeno da bi i on uskoro mogao pasti u ruke policiji.

Nenad Petrak, 43-godišnji zagrebački građevinski poduzetnik kojeg splitski USKOK tereti da je bio “glava” zločinačke organizacije koja je krijumčarila tone kokaina i marihuane zaradivši desetke milijuna eura, uhićen je u Turskoj! Ta se vijest pronijela društvenim mrežama nakon što je na X-u (nekadađnji Twiter) ministar unutarnjih poslova Turske Ali Yerlikaya objavio u subotu ujutro video akcije istanbulskih policijskih specijalnih snaga i tamošnjeg Odjela za narkotike na kojem se vidi kako upadaju u hotelsku sobu, uhićuju Petraka i u njegovom sefu pronalaze veću količinu novca. Odbjegli narkoboss uhićen je u istanbulskoj elitnoj četvrti Üsküdar, piše Slobodna Dalmacija.

-Utvrđeno je da se Nenad Petrak, kojeg je pratio naš Odjel za borbu protiv narkotika u Istanbulu, Ured za obavještajne poslove i Granični ured pod koordinacijom Generalnog direktorata za sigurnost, nalazi u Uskudaru. Operacija KARTEL-2 je odmah pokrenuta uz podršku Uprave za specijalne operacije Istanbula kako bi bio uhapšen međunarodni krijumčar drogom. Čestitam našim policajcima koji su organizirali akciju – naveo je turski ministar policije u svojoj objavi.

Podsjetimo, početkom listopada, pokrenuta je USKOK-ova akcija te je uhićeno 14 od ukupno 19 osoba koje je ustrojio i vodio 43-godišnji Petrak. Završili su u istražnom zatvoru, a kako je vrijeme prolazilo i onih pet koji su bili u bijegu su ili uhićeni ili su se sami predali. Na slobodi je bio još jedino Petrak. On je bježao pred splitskom policijom još od početka travnja ove godine kada je sudjelovao u pucnjavi na splitskim Skalicama, gdje je u nogu ranjen Josip Čubelić (36) zvani Čuba.

Prema dosad poznatim informacijama, USKOK Petraka smatra moćnim narkobosoom kojeg sumnjiče da je u razdoblju od prosinca 2019. godine do kraja siječnja 2021. godine organizirao zločinačko udruženje koje je djelovalo na području više europskih država, i to Hrvatske, Kraljevine Španjolske, Francuske, Nizozemske, Crne Gore i Njemačke, te su nabavljali veće količine kokaina, marihuane i hašiša i onda ih distribuirali po Hrvatskoj i drugim zemljama EU-a. USKOK smatra da je Petrak u svoju organizaciju uključio, uz ostale, Tomislava Miletića, Antu Varnicu, Jerka Radića, Andriju Juranića, Filipa Romića, Josipa Baričevića, Ivana Bogića, Milivoja Marasovića, Miljenka Gerželja, Avdu Hadžiavdića, Ivana Mikulića, Marija Marunicu, Marija Meštrovića, Antu Munivranu i Krešimira Mrđena, koji su imali točno određene uloge oko organizacije, nabavke, prevoženja i skladištenja droge te najma stanova i poslovnih prostora gdje se droga skladištila, kao i automobila kojima se roba prevozila, te oko novca koji je na taj način zarađivan i dalje slan za kupnju novih količina.

Petraka se sumnjiči i da je organizirao šverc gotovo tone kokaina, vrijednog više od 34 milijuna eura, koji nikada nije stigao u Europu jer je španjolska policija početkom rujna 2020. godine, na dojavu hrvatske policije u operaciji kodnog imena “Falkuša”, zaustavila u međunarodnim vodama kod Kanarskog otočja jedrilicu na kojoj su bila tri Hrvata. Po sumnjama istražitelja, od veljače do rujna 2020. godine Petrak je po dogovoru s Vladom Brkićem, Miroslavom Starčevićem iz Srbije te osobom kodnog imena Franko i DD, kao i s više nepoznatih osoba iz Južne Amerike, dogovorio nabavu većih količina te droge. Za tu je svrhu, smatraju istražitelji, povezao Miletića, Varnicu, Radića, Juranića, Duju Omelića i skipera Zoltana Kovača, dok je Kovač u priču uključio i svoju suprugu Josipu te Marka Miloševića Bilušića i Filipa Svirčića.

Brkić je, pak, uvezao u organizaciju nepoznate osobe kodnih imena Messi, Bambi i Master Yoda te Starčevića i Marika Krezića. Petrak, Brkić, Starčević i Franko potom dogovaraju u Južnoj Americi primopredaju i prijevoz kokaina u Europu, gdje su već imali kupce koji su naručivali određene količine.

Splitski Županijski sud nedavno je, na zahtjev USKOK-a, donio rješenje kojim određuje privremenu mjeru radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi zabranom opterećenja i otuđenje nekretnina i pokretnina u odnosu na jedanaest od ukupno 19 osoba iz Petrakove skupine. Njegova je zločinačka organizacija nezakonito zaradila najmanje osam i pol milijuna eura, a vrijednost privremeno blokirane imovine, dakle, i nekretnina te automobila i motocikala, kao i poslovnih udjela u firmama je oko 950 tisuća eura. Prema podacima do kojih su istražitelji došli analizom razgovora i poruka koje je Petrak vodio na kriptiranoj SKY ECC aplikaciji sa svojim turskim neimenovanim partnerom, otkriveno je da je svaka tura krijumčarene droge donosila milijune eura zarade. Sam je Petrak, utvrdili su istražitelji, revno vodio bilješke o rashodima i prihodima koje, pak, pokazuju da su u samo mjesec dana od ožujka do travnja 2020. godine krijumčarenjem zaradili više od 27 milijuna eura!

Petraku je u Hrvatskoj blokirana samo jedna nekretnina i to parcela ukupne površine od 17.123 četvorna metra u poslovnoj zoni Prisike u Gornjem Muću, a na kojoj se nalaze četiri zgrade ukupne površine 3187 metara četvornih dok se ostatak od 13.936 kvadrata vodi kao neplodno zemljište. Petraku je, nadalje, osim ove jedne nekretnine, sudskom odlukom privremeno zabranjeno raspolaganje i motociklom marke Yamaha 150 NMAX vrijednog oko četiri tisuće eura, a blokirani su mu i poslovni udjeli u vrijednosti od po 1327 eura koje ima u tvrtkama “Boxing promotion Salona” i “Ersa Adriatic”. Već smo pisali kako su, po javno dostupnim podacima iz sudskog registra, osnivači tvrtke “Ersa Adriatic” četvero turskih državljana, a Petrak se navodi kao član društva, odnosno prokurist koji tvrtku zastupa zajedno s još jednim direktorom ili prokuristom i to od 5. svibnja 2022. godine.

Očekuje se da će Petrak vrlo brzo biti izručen hrvatskim vlastima te da će završiti u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama.

Jutarnji.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk