U Jemenu izbili veliki prosvjedi. Deseci tisuća na ulicama, pale se američke zastave

PRO Oglas

Deseci tisuća Jemenaca okupili su se danas u nekoliko gradova, gdje su slušali svoje čelnike kako osuđuju američke i britanske napade na njihovu državu, izvedene u odgovoru na napad Huta na pomorski promet u Crvenom moru. SAD i Velika Britanija u noći su izveli desetak zračnih napada na hutske vojne ciljeve proširivši regionalni sukob koji je započeo napadom Hamasa na Izrael i posljedičnom izraelskom ofenzivom na Pojas Gaze.

“Vaši napadi na Jemen su terorizam”, rekao je Mohamed Ali Al-Huti, član hutskog Vrhovnog političkog vijeća, govoreći o SAD-u. “Sjedinjene Države su sotona. Nismo napali obale Amerike niti smo išli na američke otoke i napali ih. Vaši napadi na našu zemlju su terorizam”, rekao je Al-Huti.

“Oni su teroristi i vješti su u laganju svjetskom stanovništvu, no svijest jemenskog naroda je drugačija. Mislite li vi, Jemenci, da se Amerika brani ili je teroristička?” upitao je.

Iračka militantna skupina Harakat al-Nudžaba, također povezana s Iranom, tvrdi da američki interesi, kao ni saveznici SAD-a, odsad nadalje neće biti sigurni. Prosvjednici u prijestolnici Sani gazili su po izraelskim i američkim zastavama. Oglasila se i međunarodno priznata jemenska vlada, koja je priopćila da su napadi odgovor na kontinuirane napade Huta na međunarodne brodove u Crvenom moru.

Vlada koju podupire Saudijska Arabija dodala je da Huti snose odgovornost za uvlačenje Jemena u sukob. Glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder rekao je da SAD ne planira poslati dodatne snage u regiju i da su dosadašnji napadi na hutske mete imali “dobre rezultate”. “Nastavit ćemo pratiti situaciju, a kao što su predsjednik i ministar obrane rekli, nastavit ćemo i poduzimati nužne akcije”, dodao je.

Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO