U Mokrome održana 12. manifestacija „Na temeljima bazilike naše“

PRO Oglas

U prvu nedjelju po Ilindanu slavljena je sveta misa na Crkvini u Mokrom i održana tradicionalna, 12. manifestacija „Na temeljima bazilike naše“ u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Mokro.

Misno slavlje na temeljima starokršćanske bazilike (V. –VI. st.) u Dubokom Mokrom u Širokom Brijegu predslavio je don Stjepan Lončar, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i voditelj Hrvatske katoličke misije u Parizu. Misu je koncelebrirao fra Ivan Slišković, svećenik iz Mokroga koji je trenutačno na službi u župi Krista Kralja u Čitluku.

“Ovo je sveto tlo na kojem su se vjernici okupljali i slavili Boga još u 5. stoljeću. Dragi vjernici, Mokrani, svaki put kada budete prolazili pored temelja ove bazilike, zastanite i posvijestite si Božju prisutnost na ovome mjestu”, kazao je don Stjepan Lončar u svojoj nadahnutoj homiliji.

Članovi KUD-a Mokro svake godine potrude se da misa bude pjevana jer kako se u narodu kaže „pjesma je dupla molitva“. Ovogodišnju misu na Crkvini u Mokrom svojim anđeoskim glasovima uveličale su mlade raspjevane duše Ana Matijević i Iva Zelenika.

Kao i prethodnih godina, za ovaj slavljenički dan u Mokrom, najprije na misnom slavlju, a onda i na prigodnom kulturno-zabavnom programu okupili su se brojni Mokrani i njihovi prijatelji iz svih dijelova Širokog Brijega i susjednih gradova i općina.

Na početku 12. manifestacije “Na temeljima bazilike naše” nazočnima su se prigodnim riječima obratili predsjednica KUD-a Mokro Slavica Ćužić, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, Jure Miloš ispred Ministarstva obraovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, predsjednik MZ Mokro Ivan Kraljević i don Stjepan Lončar koji se zahvalio domaćinima na pozivu te zazvao Božji blagoslov na sve sudionike i goste.

U programu ovogodišnje manifestacije, uz organizatore iz KUD-a Mokro, brojnim posjetiteljima svojim točkama predstavili su se: HKUD „Zora“ Struge-Gorica (Čapljina), HKUD Crnašnica iz Knešpolja (Široki Brijeg), HKUD Rotimlja (Stolac), HKUD Sv. Marko iz Vionice (Čitluk), KUD „Vinac“ Stankovci (Zadar), HKUD Biloševica (Široki Brijeg) i hrvatski guslar Mario Knezović.

Program manifestacije vodio je Marinko Mikulić.

Momci iz tamburaškog sastava Stari Fenjer bili su zaduženi za zabavni dio programa i svoj posao odradili su na visokoj razini, a dokaz tome su raspjevani i rasplesani Mokrani i njihovi prijatelji koji su slavili do ranih jutarnjih sati.

Pored sjajnih nastupa folklorašica i folkloraša, a osobito onih najmlađih, svi posjetitelji su mogli uživati u kvalitetnoj gastronomskoj ponudi te sudjelovati u bogatoj tomboli koju su pripremili vrijedni organizatori.

Glavni pokrovitelj manifestacije je Grad Široki Brijeg na čelu s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem uz supokroviteljestvo Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO