U Nizozemskoj će učenicima tijekom nastave biti zabranjeni svi elektronički uređaji

PRO Oglas

Inicijativa za zabranu mobitela, tableta, pametnih satova i sličnih uređaja u učionicama pojavila se u Nizozemskoj, gdje će svi takvi uređaji početkom sljedeće kalendarske godine biti zabranjeni u svim školama. Učenici bi tako trebali vratiti svoj fokus na nastavu, bez ometanja u vidu poruka, društvenih mreža i ostalih aplikacija, kojima bi se pod satom mogli “zabavljati”.

Učionice bez ometanja

Nizozemske vlasti u ovu su akciju krenule savjetima školama, koje potiču da same uvedu zabranu elektroničkih uređaja svojim učenicima na načine koje mogu i sami osmisliti. Ta pravila će stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine. Međutim, ako rezultati takvih mjera ne budu dovoljno dobri, sljedećega će ljeta na snagu stupiti i potpuna zakonska zabrana.

Nakon toga, bilo kakvi će elektronički uređaji sigurno biti zabranjeni tijekom nastave, osim onih koji služe u edukativne svrhe, odnosno kada su potrebni za izvođenje nastave. Iznimke će biti dopuštene i u slučaju medicinskih potreba učenika, kao i za osobe s invaliditetom.

Osim Nizozemske, sličan potez prošloga tjedna najavile su i vlasti u Finskoj. Od ostatka EU, u Njemačkoj su uređaji učenicima bili zabranjeni samo u Bavarskoj do prošle godine, kada su zabrane ublažene, odnosno ostavljene školama na diskreciju. Stroža zabrana učenicima mlađima od 15 godina snazi je još jedino u Francuskoj, a nedavno je jedna roditeljska inicijativa pokušala tako nešto uvesti i u Irskoj.

Bug.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO