U Sahari pronađen meteorit stariji od Zemlje

PRO Oglas

Tim japanskih i francuskih znanstvenika utvrdio je da je meteorit nekad bio lava, ali da se ohladio i pretvorio u krut objekt.

Meteorit otkriven 2020. godine u alžirskom dijelu pustinje Sahara dio je protoplaneta koji se formirao prije nego što je nastala Zemlja.

Dubinska analiza sastava i starosti pronađenog komada otkrila je da je meteorit, poznat kao Erg Chech 002, star oko 4,6 milijardi godina i da predstavlja najstariji poznati primjer magme iz svemira.

Također, analize sugeriraju da je meteorit vjerojatno bio dio kore objekta poznatog kao protoplanet, odnosno velikog stjenovitog tijela koje je trebalo postati planet.

Sve ove činjenice čine EC 002 izuzetno neobičnim jer je to izuzetno rijedak komad izgubljenog protoplaneta koji je pripadao davno izgubljenom svijetu, a kojeg su vjerojatno uništili ili apsorbirali veći planeti tijekom formiranja našeg Sunčevog sustava.

Komadići su prvi put pronađeni u Adraru u Alžiru u svibnju 2020. godine i brzo su prepoznati kao neobični jer očito imaju vulkansko podrijetlo. To je neobično jer većina stjenovitih meteorita potječe iz izvora s bazaltnim korama koje su prepune željeza i magnezija. Suprotno tome, kemijski sastav pronađenih komadića bio je bogat silicijevim dioksidom.

Tim japanskih i francuskih znanstvenika utvrdio je da je meteorit nekad bio lava, ali da se ohladio i pretvorio u krut objekt u periodu od 100.000 godina, a njegova težina iznosi oko 30 kilograma.

Geek.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO