U samo dva dana ‘masažerkama’ iz Mostara stiglo tisuću poziva za erotsku masažu sa ‘sretnim završetkom’

PRO Oglas

Nakon što su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak u Mostaru pretresli tri lokacije i uhitili tri osobe, državljanke Ukrajine, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz člana 187. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine ‘Međunarodno navođenje na prostituciju’ iz Tužiteljstva su jučer priopćili da se radi o akciji u međunarodnoj borbi protiv vrbovanja na prostituciju.

Ukrajinke organizirale dovođenje djevojaka

-Žrtve kaznenih djela su državljanke Ukrajine, koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korist. Tužitelj i istražitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, nalaze se na terenu u Mostaru, gdje koordiniraju aktivnosti policijskih djelatnika SIPA, koje se odnose na uhićenje i pretrese prostorija koje koriste osobe osumnjičene za međunarodno vrbovanje radi prostitucije, priopćeno je iz Tužiteljstva.

-Dugotrajnom i temeljitom istragom, prikupljeni su dokazi da su dvije državljanke Ukrajine, iskoristivši težak položaja žrtava i oštećenih, djevojaka sa područja Ukrajine, organizirale dovođenje ukrajinskih državljanki na područje Mostara. Nakon smještaja u Mostaru, osumnjičene su organizirale pružanje seksualnih usluga u jednom hotelu na području Mostara, te su od oštećenih uzimale dobiveni novac, navodi se.

Prema prikupljenim dokazima, počinjenje ovih kaznenih djela, odvijalo se u razdoblju od najmanje šest mjeseci, za koje vrijeme su, kako se navodi, osumnjičene stekle nezakonitu imovinsku korist u velikom iznosu. Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu. Istraga u ovom predmetu intenzivno se nastavlja, postupajući tužitelj u ovom predmetu je Oleg Čavka.

Prema izvješću Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) navedene osobe, sumnjiče se da su sudjelovale u organiziranju ili vođenju aktivnosti u svezi s pružanjem seksualnih usluga na području Mostara, tako što su ostvarivali kontakte sa korisnicima i posredovali u dogovorima za pružanje seksualnih usluga.

-Tijekom pretresa stambenih objekata, otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, i to: mobilni telefoni, SIM kartice, određeni novčani iznos i drugi predmeti, naveli su iz SIPA-e.

Zdravstvena i erotska masaža

Dnevni list doznaje pojedinosti ovog zanimljivog slučaja o međunarodnoj prostituciji. Podsjetimo da je prošli vikend u Banja Luci uhićeno 11 državljana BiH, Srbije i Slovenije u policijskoj akciji razbijanja lanca prostitucije pri čemu je otkrivena i droga, moguća veza je i uhićenje tri državljanke Ukrajine u Mostaru.

Kao što je otkriveno, banjalučki klub u kojem se izvela akcija čak je imao svoju Facebook stranicu gdje su objavljivane fotografije djevojaka u provokativnim pozama koje su pozivale posjetitelje, tako su se društvene mreže koristile i u Mostaru za privlačenje klijenata.

Dnevni list saznaje da se istragom došlo do informacija kako je samo tijekom dva dana, evidentirano oko 1.000 poziva klijenata i djevojaka koje su nudile usluge masaže – zdravstvena za 60 KM i erotska sa “sretnim završetkom” za 80 KM. Uhićene državljanke Ukrajine saslušane su u utorak večer u Mostaru, a postupajući tužitelj u predmetu je Oleg Čavka. O cijelom slučaju je upoznato i veleposlanstvo Ukrajine, a istraga se nastavlja.

Odvjetnica jedne od uhićenih je Nada Dalipagić, no ona nije željela davati informacije za medije o slučaju. Međutim, broj evidentiranih poziva pokazuje razinu prisutnosti prostitucije, ali i brojnost zainteresiranih klijenata.

Sjeća li se itko Olene Popik?

Mnogi u Mostaru sjećaju se slučaja 21-godišnje Olene Popik, djevojke iz Ukrajine koja je od obećanja posla konobarice, oduzimanja putovnice dospjela u prostituciju, prodavana “iz ruke u ruku”, da bi u studenom 2004. umrla u Mostaru od tuberkuloze. Obdukcija je pokazala da je Popik bolovala još od nekoliko zaraznih bolesti, HIV-a, sifilisa i hepatitisa C. Međutim, do posljednjeg dana života, u skoro raspadajućem stanju, ona se prostituirala zarađujući “vlasnicima” novac čak i u takvom, teškom zdravstvenom stanju.

Njena smrt unijela je paniku među stotine muškaraca, njenih klijenata, od Mostara gdje je “radila” iz jednog stana, Posušja gdje je “radila” u nekom lokalu, Širokog Brijega do čak Bosne gdje je također imala svoje “gazde”, ali i u gradovima u Hrvatskoj i Sloveniji.

Mediji su tada pisali o povećanom broju testiranja na zarazne bolesti na koja se odlazilo kradom, a nevladine udruge upozoravale su da je Popik žrtva trgovine ljudima, a cijeli slučaj se uskoro zaboravio.

Dnevni.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO