U Širokom Brijegu otvorena Noć muzeja

PRO Oglas

Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg je i ove godine, iako nesvakidašnjim modelima rada, odlučila biti dijelom internacionalnog projekta Noć muzeja, koji je otvoren u petak, 29. siječnja.

Naime, udio u 2021. godini ostvarit će izložbom “Prisutnost” izlažući djela iz stalnog postava, riznice Franjevačkog muzeja i galerijskog fundusa u izložbenom prostoru, ali i virtualnom izložbom pomoću aplikacije WallaMe, koja će preko Google Maps locirati virtualno postavljena umjetnička djela.

Kao i svake godine, naš franjevački muzej i galerija nastoji biti dijelom ove jedne velike kulturne manifestacije Noći muzeja koja ove godine donosi temu “Prisutnost” i mi smo se htjeli izraziti s onime čime smo uistinu prisutni u ovoj kulturnoj sceni našega kraja, a isto tako približiti se još većem dijelu javnosti. Za ovu Noć muzeja odabrali smo sakralna djela iz fundusa naše galerije. Isto tako, posjetitelji će moći vidjeti stalni postav naše galerije gdje pretežno vladaju sakralna djela.

Želimo time donijeti sakralnost širem krugu ljudi, uz poruku da ona nije striktno namijenjena samo za sakralne prostore, nego kako umjetnici vide sakralnost i poigravaju se formama i licima i likovnim izražajima donose ju na šira područja. Tako samo ove godine preko aplikacije WallaMe donijeli i nekoliko djela u naš grad, a jednostavnim skeniranjem koda, slučajni prolaznici, i oni koji s namjerom idu mogu pogledati i u centru grada i u nekim drugim institucijama djela koja se tiču ove večerašnje Noći muzeja, kazao je širokobriješki gvardijan i ravnnatelj Franjevačke galerije i muzeja fra Ivan Marić u izjavi za portal Jabuka.tv.

Posjetitelj će na različitim lokacijama na otvorenom prostoru, putem mobilnog telefona učitavati i analizirati umjetnička djela. Ovakav koncept izložbe objedinjuje digitalni pristup, kreativnost, dinamiku, čimbenik iznenađenja i uvažavanje odgovornih normi ponašanja u vrijeme pandemije.

Noć muzeja u Širokom Brijegu održala se u petak 29. siječnja u razdoblju od 18 do 21 sat, a izložba ostaje otvorena do 24. veljače 2021.

Autor projekta je Josip Mijić, a kustosica je Danijela Ucović.

Jabuka.tv

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO