Udruga građana HNS BiH se pravda Amerikancima i optužuje medije za problem oko Južne interkonekcije

PRO Oglas

Nakon što je šef HDZ-a BiH Dragan Čović pretrpio nekoliko vrlo ozbiljnih kritika direktno od američke administracije, koja ga je označila glavnim kočničarem projekta Južna interkonekcija, te ga upozorila da se ne ponaša kao lider orijentiran europskom putu BiH, sastalo se Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora koje je priopćenjem pokušalo izgladiti situaciju.

Podsjetimo, pomoćnik državnog tajnika SAD-a James O’Brien izjavio je u petak u Sarajevu da BiH riskira da propusti naredni voz ka Europi zbog osobnih interesa političkih lidera. Između ostalog je vrlo otvoreno govorio o ‘grijesima’ HDZ-ovog šefa Dragana Čovića.

-U energetskom sektoru vidimo da lider HDZ BiH Dragan Čović blokira Južnu interkonekciju, plinovod prirodnog plina prema Hrvatskoj. On bi da zamijeni operatera sistema prijenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu Federacije koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta – trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i financijsku korist. To je cinizam i protiv je javnog interesa. Na zidu moje kancelarije je fotografija obnovljenog starog mosta u Mostaru kao podsjetnik na činjenicu da neke stvari jesu popravljene, ali Grad Mostar je i dalje podijeljen, zaglavljen u podijeljenoj prošlosti. Lider koji je istinski posvećen europskoj perspektivi BiH poduzimao bi korake da zacijeli rane iz prošlosti i promovira pomirenje. Dragan Čović se tako ne ponaša, a mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse drugdje, kazao je O’Brien.

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Mostaru je uz ponedjeljak razmatralo tematske točke koje se tiču pitanja energetike te ustanova kulture i obrazovanja. Nakon provedene rasprave, Glavno vijeće je zaključilo pripremiti prijedloge strateških dokumenta po navedenim temama, koji će biti dostavljeni Predsjedništvu HNS-a na razmatranje i usvajanje.

Razmatrajući sveukupnu političku situaciju, Glavno Vijeće konstatiralo je da HNS BiH podržava strateško partnerstvo BiH i SAD-a te iskazuje svoju beskompromisnu opredijeljenost za euroatlantski put zemlje, uključujući članstvo u NATO i EU.

– Posvećenost američkih partnera stabilnosti, razvoju i prosperitetu naše zemlje izraz je nedvosmislene potpore ključnim reformama i procesima u BiH. Iskazujemo i snažnu opredijeljenost za svakodnevno jačanje odnosa s SAD-om, kao jamcem Općeg okvirnog sporazuma za mir, u svim oblastima. Uključenost State Departmenta u sve ključne procese, osobito reformske, jamačno potvrđuje naše neraskidive veze koje želimo osnaživati i kao buduća članica EU-a, stav je Glavnog vijeća koje podsjeća da je HNS BiH formiranjem vlasti nakon Općih izbora 2022. dokazao svoju spremnost za izgradnju europske BiH, dok je, kako se ističe, dokaz da domaće snage i politički predstavnici u institucijama vlasti mogu ponuditi rješenja potvrđuje djelovanje na državnoj razini, koja je u godini dana svoga rada usvojila osam zakona potrebnih na europskom putu, od ukupno trinaest usvojenih na Vijeću ministara.

Iznesen je i podatak da je u protekloj godini BiH imala 100% usklađenost s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, što je i obveza proistekla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nadalje se ukazuje i da je HNS-ova politika spremnosti na kompromis dokazana i u lipnju 2020., kada je potpisan Mostarski sporazum.

– Kao politički predstavnici najbrojnijeg konstitutivnog naroda u Mostaru, prihvatili smo posebna izborna pravila kako bi se drugim konstitutivnim narodima i svima drugima omogućilo birati svoje legitimne predstavnike a time i da svi zajedno radimo za dobro svakog čovjeka. Ovo je jedini primjer lokalne jedinice u BiH u kojoj se izborni proces provodi na značajno drugačiji način, napominje se ali i ukazuje da, tri godine kasnije, drugi dio Mostarskog sporazuma nije realiziran. Stoga se pozivamo domaće političke lidere i strateške partnere na provedbu tog Sporazuma u cijelosti kako bi se omogućilo hrvatskom konstitutivnom narodu birati svoje legitimne predstavnike u one institucije koje je Ustav predvidio za zaštitu vitalnog interesa svakog od konstitutivnih naroda.

– HNS BiH do sada je ponudio nekoliko prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH i sva naša predložena rješenja egzistiraju u demokratskoj praksi država članica EU-a, napominje Glavno vijeće te ponavlja bezrezervnu podršku HNS-a projektu Južne plinske interkonekcije, s čim u svezi apsolutno odbacuje zlonamjerna tumačenja pojedinaca, ali i određenih medija.

– Ovaj projekt je od iznimnog značaja za energetsku sigurnost BiH i izgradnju novih plinskih pravaca opskrbe u cilju jačanja gospodarskih potencijala onih prostora BiH koji su do sada bili povijesno zanemareni, kao i zbog smanjenja ovisnosti o istočnim dobavljačima, stav je Glavnog vijeća HNS-a koje podsjeća na javno poznate protuzakonite djelatnosti, korupciju i kriminal pojedinih javnih energetskih kompanija iz Sarajeva i kršenje dogovorenih sporazuma, što je proteklih godina dovelo u pitanje zakonitost, funkcionalnost, kontinuitet i sigurnost opskrbe energentima.

Ponovivši posvećenost izgradnji stabilne države tri jednakopravna konstitutivna naroda i svih drugih građana, uz poštivanje međunarodnih ugovora, uključujući Washingtonski sporazum i Daytonski sporazum, HNS najavljuje da će nastaviti težiti kompromisnim rješenjima i sveobuhvatnim izmjenama izbornog zakonodavstva te u, kako ih karakterizira, povijesnim trenucima pred kojima se BiH nalazi, poziva predstavnike svih razina vlasti da u ožujku budu naš najsnažniji motiv otvaranja pregovora s EU-om te se zaključuje da otvorena politička pitanja koja su pred nama traže odgovornost političkih predstavnika

Dnevni.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO