Uhićeni načelnik Općine Stari Grad kao vođa kriminalne organizacije

PRO Oglas

U sklopu operativne akcije “Start” pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva KS, pripadnici MUP-a KS su uhitili Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića i Almu Destanović kojima se na teret stavlja izvršenje više krivičnih djela.

Tužiteljstvo KS ih tereti za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlasti, pranje novca te primanje i davanje dara.

Sumnjiče se da su od 2019. do svibnja 2023. godine, Hadžibajrić i Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i ostali.

Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije “Sky”, kako bi prikrivali tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela.

Dakle, kako navode iz Tužiteljstva KS, terete se da su nazakonito izdavali u zakup parking prostor na području Općine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina tisuća KM.

Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Starog Grada, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM.

U tijeku je ispitivanje osumnjičenih u prostorijama MUP-a KS. Podsjetimo, ova akcija provedena je i pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO