Uhićenja političara i njihovih kopanjonja po Tuzli zbog “isisavanja para” iz “bušotina”!

PRO Oglas

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić uhićen je jutros u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Naime, pripadnici SIPA-e od jutros provode opsežnu akciju po nalogu Kantonalnog tužiteljstva u Tuzli.

Glasnogovornik Tužiteljstva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović za Klix.ba je potvrdio da se pored Bijedića u ovom predmetu nalazi još pet osoba, tri su zaposlene u Rudniku soli, dok su dvije u jednoj gračaničkoj privatnoj firmi.

Svi oni se, kako je dodao Arnautović, sumnjiče za sudjelovanje u sumnjivom tenderu koji se odnosi na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina.

Trenutno se vrše pretresi na nekoliko lokacija u Tuzli, Gračanici i Banovićima, a izdat je nalog za uhićenje ukupno šest osoba zbog sklapanja štetnog ugovora vrijednosti pet i po milijuna konvertibilnih maraka.

Edin Delić, načelnik Lukavca saslušan kao svjedok

Edin Delić, načelnik Lukavca i stranački kolega Envera Bijedića, saslušan je u prostorijama SIPA-e u svojstvu svjedoka, saznaje Klix.ba.

Državni zastupnik i predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić uhićen je skupa s još pet osoba, a Tužiteljstvo TK i SIPA ih sumnjiče za privredni kriminal u Rudniku soli u Tuzli.

Dok traju pretresi na nekoliko lokacija, u prostorijama SIPA-e saslušan je i aktualni načelnik Lukavca i član Socijaldemokrata BiH Edin Delić.

Kako je on potvrdio, saslušan je u svojsvu svjedoka, a nakon što je prisluškivanjem njegovog telefona ustanovljeno da je obavio razgovor s jedim od osumnjičenih.

“Saslušan sam u svojstvu svjedoka vezano za istragu koja se vodi u vezi s javnom nabavkom za bušotine na Rudniku soli u Tuzli. Iz onoga što sam pitan i što mi je predočeno, nema nikakve konekcije između predmeta i mene”, kazao je Delić za Klix.ba nakon saslušanja.

On je naveo da su istražitelji bili korektni, iskazavši primjedbu na oduzimanje njegovog mobilnog telefona.

“Traženo mi je da omogućim uvid i kopiranje s aparata. Smatram da je to kršenje prava svjedoka u istražnom postupku te da on ne sadrži samo informacije za istražni postupak, već niz stvari koje sežu u privatnost. Istražiteljima sam stavio na znanje da sam pred njima spreman ustupiti bilo koji podatak, jer ne krijem ništa”, naveo je Delić.

Dodao je i da tokom saslušanja nije čuo elemente na kojim se temelji postupak koji se trenutno vodi.

“Ne bih prejudicirao rezultate istrage, ali sve što mi je predočeno podsjeća me na predmet u kojem nema ničega. Podržavam rad Tužiteljstva TK i SIPA-e i neka svako odgovara ako je prekršio zakon, ali skrećem pažnju da smo svjedoci masovne zloupotrebe istražnih postupaka, a primjer je i slučaj Dženana Memića i generala Budimira”, naglasio je Delić.

Trenutno je u toku privođenje uhapšenih u službene prostorije SIPA-e, a osumnjičeni su za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s krivičnim djelom primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem, a u slučaju odgovornih osoba iz Rudnika soli Tuzla i krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Osim Bijedića, uhićeni su još i Aziz Čačković, aktuelni direktor rudnika, zatim zaposlenici Amir Tursunović i Amir Sušić te privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić iz firme Mining & Drilling iz Gračanice.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO