Ukinut roming između Balkanaca u koje spada BiH, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija

PRO Oglas

Roming između, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, službeno je ukinut od danas, 1.7.2021. godine.

Kako je ta Tanjugu kazao pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević – “Ovo je posljednja faza realizacije sporazuma koji je zaključen u Beogradu još u travnju 2019. godine, i u toj posljednjoj fazi čija primjena počinje 1. srpnja kada ukidamo potpuno roming na teritoriji zapadnog Balkana. To znači da će cijene po kojima ste razgovarali, slali SMS poruke i koristili podatke na mobilnim mrežama u nacionalnom prometu biti identične na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije”, rekao je Dobrijević.

On je naglasio da su cijene usluga mobilne telefonije izjednačene za sve navedene zemlje, ali je zamolio građana da se prije puta kod svojih operatora informiraju o detaljima zbog različitih paketa usluga koje imaju, kako ne bi dolazilo do nesporazuma i neugodnosti.

Dobrijević je rekao kako ne postoje suštinska ograničenja u pogledu korištenja usluga mobilna telefonije, ali je dodao da je, po ugledu na zemlje EU, uvedena politika fer korištenja.

“Ona se svodi na to da korisnik ne treba pretežno da boravi u drugoj zemlji i da tamo koristi karticu operatora iz svoje matične zemlje. Ako idete na more na 10 ili 20 dana, ne može doći do situacije sa nefer korištenjem kartice, jer se ponašanje korisnika uzorkuje na četiri mjeseca”, naglašava Dobrijević.

On je objasnio da, ukoliko u tom periodu dođe do pretežnog ili isključivog korištenja kartice srpskog operatora u nekoj od navedenih okolnih zemalja, tada će ga operator opomenuti.

“Korisnik nakon toga može da korigira svoje ponašanje. Tek ukoliko ne postupi po upozorenju, operator ima pravo da naplati naknadu za roming, ali ne očekujemo da će se to događati u praksi”, naveo je Dobrijević.

OTPOR.Media

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas