Ukrajina ostala bez pomoći Zapada, ne piše im se dobro!

PRO Oglas

Dok pokret pomoći Ukrajini i dalje stoji na dnevnom redu američkog Kongresa, SAD i saveznici procjenjuju potencijalno oslabljujući učinak po obranu Ukrajine i dugoročniju mogućnost poraza u ratu, reklo je više američkih i europskih dužnosnika za CNN. “Nema jamstva za uspjeh s nama, ali bez nas će sigurno propasti”, rekao je jedan visoki dužnosnik američke vojske.

Glavna briga odnosi se na tekuću protuofenzivu Ukrajine na istoku i jugu, gdje su se ukrajinske snage mučile da postignu značajan napredak čak i kada je američka podrška još dolazila. “Ako govorimo o oslobađanju teritorija, teško je vidjeti kako bi to moglo uspjeti bez stalne potpore SAD-a”, rekao je jedan europski diplomat.

Zapadni dužnosnici strahuju da će izostanak ili odgađanje američke potpore utjecati na sveukupnu pomoć saveznika. U petak je Ukrajina pretrpjela još jedan udarac kada je Mađarska blokirala dodatnu pomoć Europske unije, iako se u siječnju očekuje nastavak razgovora o tom pitanju. Vijest je ukazala na razmjere izazova s kojima se Kijev suočava i mnogi strahuju da će, ako SAD ne uspije nastaviti pružati potporu, istim putem krenuti i europske nacije.

“Ako mi ne budemo pomagali, neće ni naši saveznici”, rekao je demokratski kongresnik Mike Quigley.

Zapadne obavještajne agencije trenutno kalkuliraju koliko dugo bi Ukrajina mogla izdržati bez pomoći SAD-a i NATO-a. Jedan američki vojni dužnosnik procijenio je nekoliko mjeseci, s najgorim scenarijem značajnog nazadovanja ili čak poraza do ljeta. Ruska pobjeda ne bi bila samo strašna vijest za Ukrajinu, bila bi to katastrofa za širu europsku sigurnost i veliki udarac za SAD.

Upitana o kontinuiranom kašnjenju američke pomoći, estonska premijerka Kaja Kallas izjavila je za CNN sljedeće: “Trenutno ne možemo govoriti o umoru od rata jer ako to učinimo i popustimo, onda Putin pobjeđuje i to će značiti katastrofu za sve. To će značiti više sukoba, više ratova, više oskudice u opskrbi hranom i raznih problema koji dolaze s tim. Zato se sada moramo potruditi.”

Ukrajinske snage već štede streljivo, rekli su američki i ukrajinski dužnosnici CNN-u, dok ruske snage uzvraćaju vatru u pet do sedam puta većim razmjerima. Ukrajinski vojni dužnosnik rekao je za CNN kako ukrajinski zapovjednici vjeruju da je slabljenje njihove vatrene moći dovelo do dodatnih ukrajinskih žrtava.

Bez dodatne pomoći SAD-a, procjenjuju zapadni dužnosnici, Ukrajina bi najprije ostala bez raketa dugog dometa, zatim projektila protuzračne obrane, a kasnije i topničkog streljiva i projektila kratkog dometa kao što su protutenkovske rakete Javelin i protuzračne rakete Stinger.

Svaka kategorija streljiva bila je ključna za obranu Ukrajine. Projektili dugog dometa, poput krstarećih projektila Storm Shadow koje je isporučilo Ujedinjeno Kraljevstvo, bili su ključni za uspjeh Ukrajine u potiskivanju ruske crnomorske flote stotinama kilometara kako bi se otvorio transportni koridor za žito i druge zalihe. Rakete protuzračne obrane pokazale su se osobito bitnima posljednjih tjedana jer je Rusija ove zime proširila napade na civilnu infrastrukturu. Projektili kraćeg dometa omogućili su ukrajinskim snagama obranu od ruskih tenkova i zrakoplova koji brojčano uvelike nadmašuju njihove vlastite potencijale.

Procjene o tome što bi ukrajinski poraz značio za Europu izazivaju duboke strahove među američkim bliskim europskim saveznicima.

“Mislim da ljudi ne shvaćaju u potpunosti što bi pad Ukrajine zapravo značio. Vidjeli bismo užasne stvari: etničko čišćenje i potpuno uništenje Ukrajine. Sjetite se što su radili u Buči. Dakle, već je uspjeh ako možemo spriječiti da se to dogodi. I zato moramo nastaviti”, rekao je europski diplomat.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO