Ukrajinski dužnosnici i obavještajci tvrde da Rusija planira dignuti u zrak nuklearnu elektranu

PRO Oglas

Ukrajinski dužnosnici i obavještajci tvrde da Rusija planira dignuti u zrak nuklearnu elektranu, što bi dovelo do katastrofe. Nakon uništenja brane Kahovka Kijev strahuje da Kremlj planira organizirati eksploziju u nuklearnoj elektrani Zaporižja, najvećoj u Europi, koja se nalazi u gradu Enerhodaru pod ruskom okupacijom.

Prema ukrajinskim obavještajnim službama, ruskim je radnicima rečeno da napuste elektranu do sutra.

“Postoji ozbiljna prijetnja. Rusija je tehnički spremna izazvati lokalnu eksploziju u postrojenju, što bi moglo dovesti do ispuštanja opasnih tvari u zrak”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski španjolskim novinarima u Kijevu tijekom vikenda. “Mi o svemu tome razgovaramo s našim partnerima kako bismo razumjeli zašto Rusija to radi”, dodao je.

Rusi napuštaju elektranu?

Prošli tjedan, dok je Državna hitna služba Ukrajine provodila sigurnosne vježbe radioaktivnosti u regiji Zaporižja, ukrajinska vojna obavještajna služba izvijestila je da ruski vojni kontingent, kao i radnici nuklearne elektrane koje podržava Rusija, postupno napuštaju elektranu.

“Među prvima koji su napustili stanicu bila su tri zaposlenika Rosatoma, koji su upravljali akcijama Rusa”, rekla je ukrajinska vojna obavještajna služba u priopćenju. Savjetovano im je da odu do 5. srpnja. “Osoblje koje je ostalo u postaji dobilo je upute da okrive Ukrajinu u slučaju bilo kakvih hitnih slučajeva.”

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je u izjavi da činjenica da su ukrajinski dužnosnici proveli radioaktivne sigurnosne vježbe i postavili dodatne uređaje za mjerenje radijacije u nekoliko gradova znači da “Kijev priprema operaciju pod lažnom zastavom”. Međutim, Zaharova nije pružila nikakve dokaze za svoju tvrdnju. Tvornica je trenutno pod ruskom kontrolom.

IAEA nije pronašla mine

Ranije prošlog mjeseca šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov rekao je da je Rusija spremna organizirati tehnološku katastrofu u nuklearnoj elektrani. Dio koji će najvjerojatnije biti dignut u zrak bio bi umjetni ribnjak potreban za hlađenje elektrane, rekao je Budanov.

Međunarodna agencija za atomsku energiju nije potvrdila informaciju Ukrajine da je bazen za hlađenje miniran iako je rekla da nije imala puni pristup svim mjestima u postrojenju.

Prema IAEA-i, njezini su stručnjaci uspjeli pregledati dijelove rashladnog sustava elektrane, uključujući neke dijelove perimetra velikog rashladnog bazena, koji još uvijek ima stabilnu razinu vode potrebne za hlađenje reaktora. Stručnjaci IAEA-e također su redovito obilazili reaktorske jedinice i druga područja oko lokacije. IAEA je rekla da još uvijek očekuje pristup drugim dijelovima lokacije, uključujući sustav za hlađenje.

Zelenski nije odustao od svojih tvrdnji rekavši da bi Rusi mogli dići u zrak elektranu u nekom trenutku u budućnosti, čak i kada se vrati pod ukrajinsku kontrolu, koristeći mine koje se mogu aktivirati iz daljine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO