Umišljena derišta ponovno “udarila” na portal Hercegovina.info

PRO Oglas

Privatni automobil vlasnika portala Hercegovina.info noćas se po treći puta našao na putu plaćenika koji žele uznemiriti redakciju portala. Ponovno su, u mostarskom naselju Bijeli Brijeg nožem izrezane gume na osobnom automobilu Marija Ćosića. Na drugim automobilima u okruženju nije bilo štete, što govori da se ovdje radi o jasnim porukama vlasnicima i redakciji. Ponovno je o svemu obaviještena policija, koja je obavila očevid, baš kao i ranije.

Prethodni napad na imovinu vlasnika portala dogodilo se 10. siječnja ove godine, kada su također na istom vozilu izrezane sve četiri gume. Na istom vozilu razbijano je i zadnje staklo, a uporedo s člancima o urbicidu u Mostaru. O svakom fizičkom i verbalnom napadu na redakciju obaviještena je policija. Sama činjenica da se dogodila repriza, govori da su kvaliteta života i sigurnost u Mostaru upitni.

Portal očito smeta krimogenim elitama, koje su navikle da sigurno godima pljačkaju bez ikakvih posljedica. Međutim, kako smo naveli i nakon prethodnog incidenta, naš rad nije i neće biti upitan, premda nerad onih koji bi morali brinuti o sigurnosti građana, pa i redakcija, već sad ostavlja gorak okus u ustima.

Hercegovina.info

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija osudilo napad na redakciju portala Hercegovina.info

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, oglasilo se priopćenjem za javnost kojim osuđuje napad na redakciju portala Hercegovina.info, te zahtijeva od MUP-a, Tužiteljstva i Suda Hercegovačko-neretvanske županije, da hitno istraži i sankcionira slučajeve zastrašivanja vlasnika ovog portala, ali i cijele redakcije.

“Privatni automobil vlasnika portala Hercegovina.info Marija Ćosića noćas je po treći put bio na meti „nepoznatih osoba“, te ovaj vandalski čin rezanja guma nožem predstavlja očigledan pokušaj zastrašivanja i ušutkivanje redakcije portala. Podsjećamo javnost, ali i nadležene policijske i pravosudne organe Hercegovačko-neretvanske županije da je ovo jedan u nizu napada, pritisaka, ali i otvorenih prijetnji prema redakciji portala Hercegovina.info u poslednjih nekoliko mjeseci, na koje još uvijek nema adekvatne reakcije, niti procesuiranja napadača”, istaknuli su.

“Jasno je da atmosfera nekažnjivosti napada na novinare, nedovoljna efikasnost i posvećenost pravosuđa u procesuiranju prijetnji i napada na novinare, te neadekvatne kazne za počinitelje ohrabruju napadače na novinare i šalju poruku javnosti da je to prihvatljiv način ponašanja. Pozivamo istražne organe, tužiteljstva i sudove u BIH da prihvate dio odgovornosti za stvorenu atmosferu i percepciju da je dozvoljeno udariti, vrijeđati i prijetiti novinarima, te da ovakve postupke sankcioniraju po hitnom postupku. Sve češći agresivniji i direktniji napadi i pritisci na novinare/ke u BiH, posebno na one koji se bave istraživačkim novinarstvom, predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi mediji, sa nesagledivim posljedicama po sigurnost medijskih djelatnika, kao i potkopavanjem temeljenih vrijednosti demokracije. Udruženje Umbrella sa svojim članicama daje punu podršku redakciji portala Hercegovina.info u borbi za nezavisno istraživačko novinarstvo, te poziva nadležne institucije HNŽ-a da zaštite novinare i procesuiraju napadače!”, navodi se u priopćenju Udruge Umbrella, koju čine:

Inforadar.ba
Interview.ba
Impulsportal.net
Spin-portal.info
eTrafika.net
Gerila.info
Direkt-portal.com
Capital.ba
Hercegovina.info
Infoveza.com
Tačno.net
Fokus.ba
Žurnal

Također, ovim putem i portal OTPOR.Media osuđuje ovaj napad na kolege i redakciju portala Hercegovina.info.

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO